петък, 10 декември 2021 г.

РУМЕН РАДЕВ ТРЪГВА НА МОРЕ ПОСРЕД ЗИМА

 


Анелия ИВАНЧЕВА

Втори президентски мандат за пи-лота Румен Радев. Военният държавен глава е вторият с 2 пъти по 5 години на „Дондуков“ 2. Президентът с генералски пагони за втори път в изборната ни президентска история - след Георги Първанов, стана олицетворител на нацията 2 в 1 - подкара един мандат, а ще завърши с два спечелени, по-вероятно и завършени. Някак си все на „второ“ му върви, нали? Неточно обаче. Румен Радев е №1 в 2 в 1! Съвсем политико-исторически той е първият във властовата игра на тронове, седнал по едно и също време на два стола - и на представителния, и на истински властовия.

Първенството не приключва със служебната изпълнителна власт на президента Радев, полагаща му се по Конституция, когато парламентарната не може да си изпълни първостепенната задача да излъчи правителство. Този път на два пъти, а въртележката по третия опит предстои. Тепърва предстои и това първенство на действащия и бъдещ президент. Ама не само служебно, ако пак няма редовна изпълнителна власт. А и съвсем политпартийно властово.

Именно Радев е най 2 в 1 президентът, оборудван вече и с партийност по линията на ПП „Продължаваме промяната“. В което продължение двамата му служебни министри – на икономиката Кирил Петков и на финансите Асен Василев, се промениха в лидери на новата партийна структура. Която стана първа политическа сила още на първите си парламентарни избори – иначе трети за т.г. Като изчегърта толкова достатъчно досегашните „носители на протестната промяна“ – и тя в юмрука на Румен Радев, та да ги прати на последните места в класацията за новия 47-и парламент. И така, омекнали от изпомпването, да се съберат 6 шепата на президента като пластилин за моделиране на коалиционна изпълнителна власт.

Като на пионерски лагер ще са преговарящите от ПП, БСП, ИТН, ДБ. На море, разбира се, макар да иде зима. Но както обявиха от първата политическа сила, всичко ще е толкова на светло, че няма как да не грее ярко слънце като на плажа, нищо че е зима. И нямало как да не им се получи да се топнат дружно във властта, като в една безбрежна морска шир, макар и да тракат зъби на море зимъска.

Дружинни в летния пионерския лагер през зимата ще са „отличниците“ от „Продължаваме промяната“. Те ще свикват „сбор“ всяка сутрин под знамето u ще задават задачите за деня – в смисъл евентуално някакво запълване на политическия и властови хоризонт, който от доста време зее празен и служи само за залези на поредното ново огря- ване на електората от някого. По обяд тръбата им ще свири „чорба-каша, чорба-каша, боб-фасул“, че то друго по-добро и политически, и икономически, и здравно няма. Докато останалите от първия ден ще чакат кога ще се раздават пържолите, та да заблажат, че не се знае кога пак ще минат само на поредното духане на супата. Която чорба електоратът ще им поднесе, след като те са му сервирали поредната пълна каша. А вечер? Е, вечер всичките четири – и продължителите на промяната, и потенциално коалиционните им другари, поне в началото на общото предкоалиционно лагеруване, ще ни приспиват общо със старата лагерна песен: „Ясна вечер спуска звезден кош. Лека нощ, другари, лека нощ! Всеки от игри пак се умори. Лека нощ, лека нощ!“. Ще се приспиват новите другари и един друг като начало, всеки със своите си игри. После, когато се стигне до важното (им) - до властовите пържоли, де - ще настане „играта на играчките“. Всеки от игри изобщо няма да се умори. Ще започнат нощните номера, ама не тия по пионерски безобидните с мазане на другарчето с паста за зъби, докато заспи. И за миг някой от играчите да задреме, даже да мигне, и ще стане играчка в ръцете на другите.

То така и целият пластилин на Румен Радев под формата на тази четворна коалиция като нищо - даже сигурно, ще се втвърди и ще се изрони за пореден път. Ако не безвъзвратно от раз, то чрез поредно минаване през трите кръга на мандатната въртележка за съставяне на редовно правителство. А после – догодина, че тая година се свърши, пак бегом до хоризонта. До поредните парламентарни избори там, че другият – редовно властовият, пак ще зейне празен даже и с поръчаните меки играчи, като желирани от двойния президент бонбонки.

Разбира се, на бонбониера – на него, на Румен Радев има защо да му се струва слънчев тоя пионерски лагер по съставяне на уж нова власт, начело с неговите пионерчета Кирчо и Асенчо. Така де, слънце пече – много е добре! Два служебни кабинета му се сготвиха, а сега му се опече и вторият президентски мандат. В момента – на пионерския лагер, пък се добавя новият харвардски бакпулвер „ПП“ в пак клисавия парламент – целият на разни бучки, та да му бухне и депутатството в предварително загрятата фурна. В тази фурна, в която встъпването във втория президентски мандат трябва да съвпадне с встъпването на редовно правителство – на нов, но пак приятелски на президентстването кабинет, досущ като служебен.

Слънцето обаче, колкото и по пионерски морско да е, може да се окаже лъжовно, че все пак си е зимно. А за зимното слънцегреене е съвсем известно, че е зъбато и хапе. Най-големите студове настават именно когато зимно време слънчо се изцъкли антициклонно. И това „анти“ ще настане, когато дори и само една чета в дружината на летния пионерски лагер посред политическа зима се озъби. Когато някоя от тези четири партии, дори и да са съставили обща власт, примерно види, че нещо й куцат интересите и ще й е „по-интересно“ на предсрочни избори пак. След 5 - 6, 10, 12 месеца или пък след година и половина. След няколко или след дузина и повече скандали в пионерския лагер. Когато игрите на жмичка на пластилиновите човечета изведнъж ще секнат. И пак ще тръгне предизборната гоненицата, в която всеки ще заплюе другия.

А за сведение на собственика на пионерския лагер, пластилин с плюнка не се размеква, даже и двойна президентска да е.

Няма коментари:

Публикуване на коментар