сряда, 22 ноември 2017 г.

ПЪТЯТ КЪМ СПАСЕНИЕТО



През 2017 г. главата на Руската Православна Църква заяви, че краят на света е неизбежен по вина на творческата интелигенция, по чиято вина: Днес грехът се представя по най-привлекателен способ – чрез киното, театъра… Интелигенцията повтаря пагубната грешка на своите предшественици, довели страната до гибел – революционните събития от преди сто години, за които си спомняме през тази година”. „Новые Известия” 20.11.2017 г.

ПЪТЯТ КЪМ СПАСЕНИЕТО
от блога на Владимир Войнович 
Нещо не ми е ясно от какво се стресна негово Светейшество, че побърза да ни предупреди за края на света. Разбира се, той е почти до самия божествен връх и може би има вътрешна информация, че Синът Божи е оседлал магарето и смята за втори път да ни посети за инспекция доколко мърсим света с нашите грехове.
Ние нямаме достъп до това тайнство и по тази причина не разбираме какво е краят на света? На целия свят или в една отделно взета държава? И за какво в крайна сметка? Май че всичко ни е добре. Триумфирахме на Олимпиадата.. Успешно довлякохме Крим в родното пристанище, на миньорите и трактористите в  Донбас оказахме хуманитарна помощ, на пенсионерите отпуснахме по 5000 рубли на глава и вече два пъти извеждаме войските си от Сирия.
Ние всички – почти 86%, сме на едно мнение. Ние сме „за”, а останалите, които не сме ние, кой знае защо са против. Те ни ненавиждат, но ние с това сме свикнали, а техните санкции плюс нашите контра санкции са ни от полза, защото помагат на  аграрния сектор.
Интересно е как до вчера всичко си вървеше както му е реда, а днес – Апокалипсис! Той е на прага ни, но ми се струва, че имаме последен шанс да го спрем и да изясним кой е виновен. Кой? Аз, грешникът си мисля, че са виновни тези, които ни донесоха описаната благодат, вкл. и 5000 рубли на глава. Ама се оказа, че не е така. Виновна за всичко е – Боже как веднага не се досетих? – интелигенцията. Тя върши много злини и – внимание! – представя грехът чрез киното и театъра. В това е коренът на злото. Ако това е така, и нас ни грози Страшния Съд, не е ли по-добре да го организираме по-рано и със свои сили?
Ако е трудно да се справим едновременно с цялата интелигенция, то можем да се ограничим с кино и театралните режисьори. Още повече, че началото е поставено. Един вече го въдвориха, други ги добавиха в списъците и остава само да ги хвърлим в огнения пъкъл или поне там, където под конвой този контингент ще се занимава с нещо полезно. Например да добива дървесина или да шие брезентови ръкавици.
И тогава всички ще се спасим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар