петък, 25 март 2016 г.

ОБРАЗОВАНИЕ?

Снощи, агент Алберт, известен и като Коритаров, (ТV+, в Централни Стратегически Клуб за Анализи в Пещерата) за пореден път разви тезата си, че нашето образование, не е способно ДА СЪЗДАВА АВАНГАРДНИ ПОЛИТИЦИ С НЕСТАНДАРТНО МИСЛЕНЕ (като преподавател във Военна академия ми беше писнало от лозунга, че основната ни мисия е да създаваме ЛИДЕРИ), че то е далеч от европейските стандарти, че изучаването на историята в българските училища е калпаво и т.н.......
Но този път си намери майстора в лицето на Игор Дамянов – учител, университетски преподавател, бивш просветен министър. Ще цитирам по памет част от думите му:
-Образованието е предназначено да ОБРАЗОВА;
-Образователните ИНТЕРЕСИ на ОБРАЗОВАЩИЯ се трябва да бъдат подкрепяни и стимулирани;
-Не можеш да мислиш, ако не си ОБРАЗОВАН;
-Няма ОБЩОЕВРОПЕЙСКА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА и ЕВРОПЕЙСКО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО ПРОСТРАНСТВО! Образователните системи все още са НАЦИОНАЛНИ (аз добавям и „Слава Богу)! И във всяка чужда образователна система може да има добри ПРАКТИКИ;
-Летвата пред българското образование трябва да си я вдигаме НИЕ, а не ЕС и ООН;
-С историята в средното училище не трябва да се ЗЛОУПОТРЕБЯВА, особено ПОЛИТИЧЕСКИ;
-Всяко нещо, доведено до КРАЙНОСТ се САМООТРИЧА!
Не е зле тези думи да ги прочетат и някои съвременни военни „образователи”. 

Дето от няколко години произвеждат лидери на килограм. А в последно време започнаха експерименти с преподаване на военно дело на английски език. 
Дочувам, че щели да започнат да преподават и на френски!
А ако ги питаш дали българските им слушатели, а понякога и те самите владеят матерния си ЛИТЕРАТУРЕН език, едва ли ще ти отговорят!
Аз и други работи мога да ги попитам, но друг път......

Няма коментари:

Публикуване на коментар