петък, 25 март 2016 г.

БЕЛЕЖКИ ПО ЕДНО ВИЖДАНЕ....*



„Ако нещо е сигурно в Българската армия, това е, че нищо не е сигурно и че виновност има, но няма виновни!”
Започнах писането на този материал, провокиран от публикация на полковник от резерва Цанко  Цанков в сайта otbrana.com относно разработената от „Клуб 199” - неправителствена организация на запасни офицери, работили в структурите за военен отчет, провеждане на мобилизацията и окомплектоването на въоръжените сили с личен състав и техника от националното стопанство, „Концепция за подготовка и използване на резерва за окомплектоване на Българската армия с личен състав”. Не, за да го критикувам, а за да изкажа някои свои виждания по темата. След това се отказах. Кой ли се интересува от мнението на един старец. Но днес – 25.03. една препечатка на г-н Спиридонов в споменатия сайт ме „дръпна за езика”!
Ще цитирам увода на материала, като спестя тук и по-нататък името на автора: „В публикацията по-долу съм споделил вижданията си за това каква армия ни е необходима и какво трябва да се направи. Специално за мърморковците, които веднага ще възкликнат „тоя пък като беше действащ генерал, къде е спал, та сега се сети да пише“, подчертавам, че това са виждания, които винаги СЪМ ОТСТОЯВАЛ, НА ВСИЧКИ ДЛЪЖНОСТИ НА КОИТО СЪМ СЛУЖИЛ (курсивът мой)”.
Прескачам военнополитическия раздел на материала и преминавам към авторовите констатации и тези:
1. „... Повтаряйки мантрата за малката и модерна армия и бодро опирайки се на чл 5 от Вашингтонския договор, политиците от всички цветове доведоха нещата до там, че в доклада на НАТО за състоянието на българската отбрана през 2014г се посочва, че страната ни се е превърнала от източник в консуматор на сигурност... ..........” Кога видяхте това колега? Предполагам със задна дата! В една от служебните Ви битности сте били длъжен да видите далаверите не само с Кугърите, но и злоупотребите във ВМА – при годишен бюджет от близо 100 млн.лева, академията натрупа 100 млн.л. дълг. По този въпрос, по незнайни причини си мълчите?
2. „.....да се говори за завръщане на задължителната наборна военна служба, за което е необходим допълнителен кадрови, материален и финансов ресурс е нереалистично. И аз съм убеден, че да се връща наборната военна служба, от годините преди премахването й е нереалистично! Не беше ли премахната преждевременно? Кои висши военни са отговорни за това? Какво предлагате, за да се осигури необходимия мобилизационен резерв, за попълване на Българската армия до щатовете за военно вре?
3. „...На първо време е необходимо спешно да се решат проблемите по попълването на некомплекта от личен състав и възстановяване на загубените способности поради неизправно въоръжение и техника. Впоследствие – модернизация, при адекватно финансиране....Необходимо е да се проявява взискателност от ръководството на МО към висшите държавни чиновници за корупция и допусканите лоши практики и пилеене на държавни средства.” Как ще попълните некомплекта от мирновременен персонал? Какво означава адекватно финансиране? Колко държавни чиновници са предадени на правосъдието и колко от тях се измъкнаха? За един поне съм сигурен, че не плати за далаверите си! Нещо повече, преди няколко дни конфабулираше** и менторстваше в едно ТV студио!
4. „....Защото противно НА ШИРОКО РАЗПРОСТРАНЕНОТО МНЕНИЕ ЗА РАЗДУТА АДМИНИСТРАЦИЯ (курсивът мой), анализите показват, че болшинството от дирекциите в МО (с изключение на някои „богопомазани“ , като правно-нормативна), са под необходимия минимум, което се отразява и на качеството на тяхната работа.... Широко разпространеното мнение е вярно колега, много е вярно! През 1983 г. Медицинско управление на Тила на БНА наброяваше над 40-т офицери и военни служители. През 1998 г. го оставих в състав от 20-т души. Което ни най-малко не се отрази на медицинското осигуряване на армията. До 1992 г. военнопочивнтите домове се ръководеха от трима души – старши помощник началник на отдел, помощник началник на отдел и един военен служител. Знаете ли колко партийни „калинки” днес се занимават с тази работа в Министерството на отбраната? Апропо, от доста време Медицинско  управление не съществува! Вие питали ли сте защо? И в коя държава, членка на НАТО има подобна структура на военномедицинската служба?
5.  „...Един от много сериозните проблеми в областта на отбраната е, че Законът за резерва на въоръжените сили, приет през 2012 г., е неработещ. Браво! Открихте топлата вода! Сега ли научихте, че след 1989 г. военното ръководство на страната не успя дълго време да създаде нормативна база, адекватна на новите политически и икономически реалности. Не бяхте ли чували за неуспешния опит през 2007 г. на о.з. генерал лейтенант Аньо Ангелов – ръководител на проекта и екипа му, да пробутат чрез Ангел Найденов един нескопосан законопроект, компилация от чужди правни норми. За разработката генералът и екипа му бяха получили пари от Народното събрание, някъде около 25000 лв. Пет години по-късно, като министър в първото правителство на г-н Бойко Борисов, пенсионираният генерал успя!
Съгласен съм с много от констатациите и предложенията Ви колега!
Съмнявам се само, че сте ги отстоявали на всички длъжности, на които сте служили! Твърде добра военна кариера имате!
Може би сте ги отстоявали в къщи и на ракийка!
Ако бяхте ги отстоявали не само Вие, а и другите висши офицери, армията ни вероятно нямаше да бъде на този хал!
Въпроси, колега, много въпроси! А отговори  малко! И виновници - никакви!!


* - запазих първоначалното заглавие на публикацията. За концепцията на „Клуб 199” ще пиша друг път!
** - при наличие на празнини в паметта , те се „запълват” с паметово съдържание, което е или измислено  - фантастни конфабулации, или реално, но отнасящо се за друго време и други хора - заместващи конфабулации. Обикновено се среща при психични заболявания. При някои политици е вродено състояние, за да ПОДЧЕРТАЯТ СОБСТВЕНАТА СИ ЗНАЧИМОСТ При тях конфабулациите  са смесица от фантастни и заместващи такива!



Няма коментари:

Публикуване на коментар