четвъртък, 17 декември 2015 г.

На вниманието на пишман българските политически анализатори......


The new nuclear arms race (Новата надпревара в ядреното въоръжаване),, December15, The Washington Post 


Katrina vanden Heuvel, editor and publisher of the Nation magazine, writes a weekly online column for The Post.
Новата надпревара в ядреното въоръжаване не е преувеличена, пише във "Вашингтон Пост" Катрина ванден Хувел. "САЩ и Русия действат един спрямо друг все по-войнствено и активно продължават да произвеждат все по смъртоносни оръжия.
"Тази ескалация зрееше отдавна, и вината за нейното ускоряване в значителна степен се дължи на САЩ. По време на администрацията на Клинтън, САЩ усилено разширяваха НАТО, нарушавайки даденото обещание на Русия да не посягат на нейните сфери на влияние" – пише авторката. Министърът на отбраната Пери, играл важна роля в разширяването на алианса, по-късно сам признава, че това е била неразумна политика: "Това беше първата крачка по пътя, който води към бездната. И за това бяхме виновни както ние, поне в самото начало, така и руснаците".
"Администрацията на Буш продължи да прави грешки и напускайки договора за ПРО нанесе непоправими щети на и без това крехките отношения между САЩ  и Русия,  а президентът полага всички усилия, за да унизи президента Путин", смята журналистката. Играта на администрацията на Обама в Украйна  е още по-опасна, "защото се води на границите с Русия, а не на хиляди километри от нея. И макар от падането на Берлинската стена да измина повече от четвърт век, то американските ядрени ракети продължават да са насочени към  Русия и да се намират повишена степен на готовност, което ежедневно изпраща сигнали за агресивност" пише Катрина ванден Хувел.
"Да се победи ИГИЛ е невъзможно без участието на Русия и широка коалиция. Значението на Русия не е само в нейния военен потенциал. Тя притежава разузнавателни, дипломатически и политически връзки в Близкия Изток, които САЩ не притежават. Авторката припомня, че без Русия, САЩ едва ли биха постигнали договорката с Иран за ядрената й програма и че ако не е била намесата на Русия, Башар Асад и до днес щеше да притежава химическо оръжие.
Не е ясно, пише Катрина ванден Хувел по какъв път ще тръгне Хилари Клинтън, но досегашните й изявления не са обнадеждаващи. След началото на руските авиационни удари по позициите на ИГИЛ в Сирия, тя призова за създаване на зона забранена за полети, макар че такава политика създава условия за конфронтация с Русия. Журналистката припомня на Барак Обама обръщението от неговата пражка реч от 2009 г. към тези, които смятат че по-нататъшното разширяване на ядреното въоръжаване е неизбежно: "Ако ние приемем, че разпространението на ядреното оръжие е неизбежно, то ние допускаме, че и използването на ядрено оръжие е неизбежно".
Господа, пишман аналитици, вчера публикувах текст, според който един началник на Военна академия още през 1942 г. е имал смелостта да се усъмни в победата на Германия. Макар и да напуска България на 9.09.1944 г., а днес портретът му да липсва сред портретите на бившите началници на академията!
Господа журналисти и пишман атлантически военни, вие що сте толкова страхливи да признаете и ролята на САЩ в предизвиканото глобално геополитическо напрежение. Особено двама журналисти, по известни като агенти на Държавна сигурност.
Или са ви затъкнали устите с пари?
Много ми приличате на маймунките от снимката!

Няма коментари:

Публикуване на коментар