сряда, 28 юли 2021 г.

ВАКСИНИ И СМЪРТНОСТ ОТ COVID-19

 

Личното ми мнение вместо послеслов: Нямам намерение (а и няма как) да споря с автора, както и с българските уче́ни, които търсят аргументи във вестникарски публикации. Но понеже съм Тома Неверни, за да повярвам, искам за зная:

1.Каква е обща смъртност във Великобритания, Нидерландия и Франция в периода септември 2020-юли 2021г.

2.Какво е било равнището на заразяване с грипни и парагрипни вируси и равнищата на смъртност през 2018-2019 и 2019-2020 в посочените страни.

2.Процентното съотношение на използваните видове ваксини.

3.Възрастова структура на починалите и прочие! Отговор не очаквам, както никой не може да ми отговори на подобни въпроси и в България.

Pierre Breteau уведомява читателите на Le Mondе, че „във ваксинираните страни умират много по-малко от Covid-19, въпреки нарастването на случаите. В западните страни, които в най-добрия случай са ваксинирани половината от жителите си, пристигането на силно заразния вариант на Делта не причинява досега известния ни скок на смъртността. Това не важи за страните с малко имунизирани. Галопиращото разпространяване на варианта Delta представлява естествен тест за ваксините срещу Covid-19. Много по-заразен от предшествениците си, този вариант, открит за първи път в Индия, всъщност причинява рязко нарастване на заразяването през последните няколко месеца в повечето части на света, където се разпространява. Ефектът му обаче не е еднакъв по отношение на смъртността. В западните страни кривите на смъртността вече не следват същата траектория като кривите на заразяване, както беше в предишните вълни. Това несъмнено се дължи на високите нива на ваксинация, което помага да се ограничи броят на тежките случаи и следователно смъртните случаи, особено сред най-уязвимите популации.“ 


 

Графиките публикувани в Le Monde показват броя на заразени (в горната част в розово) и на смъртните случаи (в долната част в сиво) смъртността към 27 юли 2021 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар