четвъртък, 1 юли 2021 г.

КАКВО ОЧАКВАХТЕ ОТ АНАЛИЗА, МИНИСТЪР КАЦАРОВ

 Доц. Христо Хинков пред БНР на  01.07.2021 г. при представяне на анализа над здравното обслужване у нас на населението в периода от 1 март 2020-а до 31 май 2021 година: „…управлението на пандемията беше без ясна структура..“ Анализът, сбироток от медийни публикации и общоизвестни в медицинската гилдия факти. Както е казал народът „Чеп за зеле не става“, камо ли за вземане на управленски решения.

Преди година и девет месеца (09.10.2020 г.), отново пред БНР, но по друг повод, същият с апломб заявява: „….Центърът събира данните, които ни подават Регионалните здравни инспекции за броя на заразените с коронавируса лица, и след като ги обобщим ги подаваме тези данни към НОЩ и МЗ – това е нашата задача, определена от Министерство на здравеопазването. Освен това ние се включихме с наши експерти още от началото на пандемията, за да подпомагаме работата на горещия телефон за въпроси за коронавируса, създаден към Министерство на здравеопазването…На нашия сайт се качва информация от СЗО за коронавируса..“ А относно настояването на пациентската организация „Заедно с теб“ да се свика Национален клиничен форум, на който ясно и недвусмислено да се каже: кои са схемите, които не са предотвратили смъртта, въпреки всичко, кое се знае за вируса, кои са алгоритмите, болниците, лекарите, които лекуват успешно коронавируса, доц. Хинков изтъква: „..НЦОЗА не се занимава и не участва в лечебната дейност в страната. Ние се занимаваме с общественото здраве. Не се намесваме в работата на лечебните заведения и лечението на пациентите….“ (вероятно по времето на министър Ботоксов, всичко е било наред?)

На 13.11.2020 г потърсен за мнение от „Свободна Европа“ експертът на Демократична България Христо Хинков изведнъж става смел и заявява: „..Това, което се случва не просто се вижда да е хаотично, то е истински хаос. … хората, "които разбират от това" не говорят. …Бяха заменени с други хора, които разбират от друго. И това е една от основните грешки, струва ми се, която трябва да бъде поправена. … здравна система в България е неподготвена за подобни събития. … Медицинските сестри, ако помните, трябваше да ги сменяме с филипинки. Бяха замразени специализациите. Нямаме патоанатоми, вирусолози и инфекционисти. Как да стане? … спешно е в България да се набави статистическа информация за заболелите, преболедувалите, броя на хората от групите в риск. А след това да се прави т.нар. „селективна превенция“. … Още от пролетта знаехме кои ще бъдат засегнати – какво направихме за тях…?“

Защо само за месец се извъртяхте на 180 градуса, Хинков? Кой да я набави статистическата информация в България?

Какво очаквахте от калинката в общественото здравеопазване Хинков, министър Кацаров??

Какво ще сторите с т.нар. анализ на НЦОЗА?? Съветвам Ви да го изхвърлите през прозореца, той за друго не става!

Няма коментари:

Публикуване на коментар