петък, 30 юли 2021 г.

МИРИС НА КАТАСТРОФА

 Разюзданата пропаганда със заплахите от „врагове“ се случва преди катастрофата

Игор Ейдман, 29 юли 2021 г.

Знаете ли на какво ми напомня цялата тази разюздана пропаганда за „непобедимите“ ракети „без аналог“ в света, с безкрайни разкази за „народа победител“ и заплахите от „врагове“?

Ще научите:

„И на вражеската земя ще победим врага

С малко кръв, със мощен удар! "

И тогава се случи катастрофата от 1941 г .:

"Проклета да си

четиридесет и първа година -

и ти, пехота, замръзнала в снега. "

В историята на Русия никога не са се хвалили толкова неограничено, не са се хвалили с властта си, не са се хвалили с победите си, не са се опитвали да унижават съперниците си толкова, колкото преди националните катастрофи.

„Миналото на Русия беше удивително, настоящето й е повече от великолепно, а що се отнася за бъдещето, то е по-високо от всичко, което най -смелото въображение може да си представи“ – така бюрокрацията оценяваше ситуацията в империята на Николай I в навечерието на кримската катастрофа.

Неограничена „ура“-патриотична, освен това и расистка пропаганда съпровождаше началото на катастрофалната руско-японска война. „Япончетата“ бяха представяни като някакви нечовеци, с които руските герои могат лесно и бързо да се справят.

И през 1914 г., в навечерието на Първата световна война, няколко години преди разпадането на империята, поражението във войната, преди убийството на царското семейство, скръбният ум на руския император се отдаваше на благочестиви мечти: „Загубвам си ума, когато мисля за перспективите пред Русия, ние ще станем най-великия народ, най-великата държава, и всичко по света ще се прави с наше разрешение“.

И сега от всички руски телевизионни екрани се излива „ура“-патриотичен високоградусен самогон, от който пиещите изпадат в състояние на възторжен идиотизъм, който кара пияният да върши самонадеяни и безумни постъпки –  да се къпе в бурно море или да се перчи сам пред голяма и силна компания. В резултат на това напилите се глупаци ги набиват.

Това се е случвало много пъти в историята на Русия и вероятно ще се случи и сега.

Няма коментари:

Публикуване на коментар