вторник, 27 юни 2017 г.

ПРИЗНАВАНЕ и..... ТРИЧАНЕ?



Конституция на Република Македония приета на 17.11.1991 г. (цитира се по http://www.concourt.am/armenian/legal
……
Статья 7
В Республике Македония официальным языком является македонский язык с кириллическим алфавитом.
В единицах местного самоуправления, в которых большинство составляют представители национальных меньшинств, помимо македонского языка и кириллического алфавита используется язык и алфавит этих национальностей в соответствии с установленной законом процедурой.
В единицах местного самоуправления, в которых значительное число составляют представители национальных меньшинств, помимо македонского языка и кириллического алфавита используется язык и алфавит этих национальных меньшинств в соответствии с условиями и процедурой, предусмотренными законом.

Ж. Желев: България първа призна Македония, убеди и Турция и Русия, 04.11.2004 г. (цитира се по https://www.plovdiv24.bg/novini)
По повод днешната новина, че САЩ признават Република Македония под нейното конституционно име (не ми е известно да сме имали резерви по членове на конституцията й – бел.моя) бившият президент на България Желю Желев заяви, че трябва да се гордеем, тъй като България първа безусловно призна Македония с конституционното й име като самостоятелна и независима държава (декларация на Филип Димитров от трибуната на Народното събрание в 19.50 часа на 15 януари 1992 г. – бел. моя)

Стенограмата на Комисията по култура и медии, 15.06.2017 г. (цитира се по http://www.parliament.bg)
КЪДРИНКА КЪДРИНОВА …. ще отправя един въпрос към един член на Съвета на електронни медии – госпожа Жотева. Бих искала да се поинтересувам – имам информация от много достоверен източник, вчера Вие сте обяснили на един от тези испаноезични посланици, че в резултат на Ваш личен разговор с външния министър госпожа Екатерина Захариева, тя Ви е казала, че е за закриването на „Радио България“. Бихте ли обяснили, откъде имате тази информация?

23.06.2017 г., bТV, предаването „Тази сутрин”  с водещ Антон Хекимян:
Ние сме признали македонския език, след като сме признали държавата Македония, обясни Екатерина Захариева в отговор на въпрос за двустранния договор България - Македония, който от десет години не се подписва. Когато сме признали Македония, сме признали конституцията на тази страна, а там пише, че официалният език е македонският, обясни как стоят нещата  дипломат №1.
***
26.06.2017, репортер на Агенция „Фокус”
Няма промяна в позицията на България относно езиците, на които ще бъде подписан Договорът за добросъседство с Република Македония ….Още през 1999 г. премиерите на Република България и Република Македония подписват съвместна декларация на официалния език съгласно Конституцията на Република България и на официалния език съгласно Конституцията на Република Македония. Тази формула, по която има постигнато съгласие преди 18 г., се използва и сега. Интерпретации по темата са ненужни, а ново отваряне на въпроса е безполезно и за двете страни.”

26.06.2017 г., агенция ПИК, интервю на интервю на Калин Каменов с академик Георги Марков
„Когато беше подписано споразумението при правителството на Иван Костов имаше спор и се реши, че договорът ще се подпише на езиците, признати от съответната Конституция. Изобщо не се спомена македонски език. Сега трябва да вземат примера. През 1998-а Любчо Георгиевски беше в София. Имаше спор как да стане и така се реши. Без да се споменава македонският език. Сега Екатерина Захариева е като предишните ни външни министри. Те са от различни политически сили… Николай Младенов, Вигенин, Даниел Митов и сега Захариева. Те са безродници. Тежка дума, но е така. От къде ги намират, сякаш от калъп ги вадят.”

26.06.2017 г., агенция ПИК, интервю на интервю на Албена Борисова с професор Божидар Димитров
„В дипломатическата практика се признават държави. Но не и езици, защото това е строго професионална работа, с която могат да се занимават само лингвистични институции. И ако те казват, че той е диалект на българския език, ние не можем да тръгнем срещу тях. Българското правителство не е лингвистичен институт.”

Гeорги Готев шокиращо: Захариева не знае английски, от ЕК са я помолили да ходи с преводач, 26.06.20171 „Епицентър” на Валерия Велева, (цитира се по http://epicenter.bg/article/Goran-Gotev).
Какво сме признали през 1992 г. и защо  някои сериозно ТРИЧАТ г-жа Екатерина Захариева….
Отговорете си САМИ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар