вторник, 21 януари 2014 г.

1457 ДУМИ И НИЩО ЛИЧНО



Frognews публикува интервю на Красен Бучков с полковник доцент д-р Крум Кацаров, изпълняващ длъжността началник на ВМА (http://frognews.bg/news_64156). Оказва се, че ВМА е не просто болница, а обществена институция. Та на тая обществена институция г-н полковникът посвещава 1457 думи. Няма да ги преразказвам. Ще цитирам някой от много важните мисли с мой коментар:
І. 650 думи (закръглено 45%) са посветени на проверката на Сметната палата, заветите на предишния началник, дълговете, спасителния план.
„Един външен поглед е винаги добре дошъл”. Да наричаш така проверките, които се извършват в Академията е меко казано управленска некомпетентност. Но в институцията ВМА така са свикнали.
„Дори съм респектиран от огромния обем отговорности, което само показва, че ВМА не е обикновена болница, а наистина една обществена институция с национално значение”. И това след като седем години си бил заместник.
„...ВМА има изключителни отговорности и задачи към националната сигурност, свързани с медицинското осигуряване на населението в случай на бедствия, аварии, терористични актове и катастрофи”. Мания за величие, започнала след 1989 г. и достигнала върха си след 2002 г. А какви са отговорностите ви към Въоръжените сили при криза и война г-н доцент? Нали, заради тях носите пагони?
„...най-много ме е впечатлявало е, че генерал Тонев имаше визия”. Разбира се че имаше! Визия как да натрупа дълговете на академията и да харчи безконтролно парите на българските данъкоплатци. С мълчаливото съгласие на поредица от военни министри.... Например за 2011 г. -110 418 500 лв. (по Отчет за изпълнението на бюджета и единния финансов план за материално - техническо осигуряване на Министерството на отбраната за 2011 г., 111 775 000 за 2006 г. и 110 619 000 за 2007 г. ( По Одитен доклад № 0200001407, приет с решение на Сметната палата № 147 от 12.06.2008 г.).
„Той си има обективна страна, която ние няма как да подминем (по проблема за дълговете на ВМА – бел. моя). Свързано е с това, че Здравната каса, всъщност инструмента, с който работим, и най-вече клиничните пътеки, са недофинансирани. Работата по клиничните пътеки носи, погледнато чисто формално, сериозен доход на академията. Но в същото време генерира и дългове от това, че пътеките са недофинансирани с 20-40 % , а с инфлацията може и повече. Така че този парадокс го има. Всички директори говорят за него. Това е, че колкото повече работиш, толкова по-голям дълг генерираш”. „Брилянтен” икономически анализ на военномедицински мениджър?! За причините, поради които дългът на ВМА е 1/5 от дълга на всички болници в България. При който са пропуснати ежегодно наливаните суми от военния бюджет, за което вижте предходния абзац!
ІІ. 73 думи (5% ) са посветени на обема дейности извършени от академията.
За какъв период не е важно. Според Кацаров „хоспитализираме годишно около 50-52 000 души - това са лежащо болните. И провеждаме някъде около 260-280 000 амбулаторни прегледи”.
За сведение господин полковник през 1989 г. тези показатели са съответно 60 000 и 800 000, от които гражданските лица са съответно 18 и 24%. Видно е, че постигнатия днес ръст е много голям. Ще си позволя само да напомня, че по това време не сме претендирали за изключително място в системата за национално здравеопазване.
ІІІ. 106 думи (7%) доцент Кацаров е отделил на вдигането на „мъглата” в здравеопазването и тръгването ме по нормални релси?
Браво господин доцент! Оправихте академията и се насочихте към националната система. Ама наследството Ви е такова. И не само по тази тема. В наследство Ви е оставено и писането на похвални слова. Например по отношение на една фалирала кандидатура за еврокомисар. И на един бивш финансов министър. След това лопатата срещу този министър се обърна ва 1800, ама това е друга работа.
ІV. Не е подмината и трансплантологията. Цели 148 думи (10%).
Колко от трансплантираните са свързани с въоръжените сили – не е ясно. На майсторлъка на екипа – овации.
Ама не е ли по икономично за Министерството на отбраната да осигурява тази услуга за своите контингенти във водещи здравни заведения на България?
V. За войсковото здравеопазване има само едно изречение – „Изпълняваме всичките си задължения към съюзниците от НАТО”!
А какви са Ви задълженията към полевото осигуряване на Българската армия? При изпълнение на конституционните задължения на войската?
Г-н Кацаров,
Въпросът за ориентирането на военномедицинската система в България не е нов. В едно малко известно холандско проучване по програма “ФАР” за подпомагане на Министерството на здравеопазването той е обширно коментиран (Schaapveld, K. and all, Health management in Bulgaria, THO Prevention and Health, Ministry of Health, Sofia, 1995). В него се акцентира върху необходимостта от преразглеждане на мястото на сектора „здравеопазване” в системата на въоръжените сили. Авторите подчертават, че развитието на способности в областта на военната медицина и военновременните поражения на личния състав са важни за армията, но този проблем не касае семействата на военните и гражданските лица от сферата на отбраната, както и населението на страната. И препоръчват на тогавашния здравен министър Мими Виткова военна здравна система да се върне към задачите, за които е създадена.
Спирам до тук!
И си позволявам един съвет!
Оставете мегаломанските проекти на предшествениците си г-н полковник! Върнете се към онова, за което сте предназначени! Доколкото ми е известно Вие сте и Главен лекар на въоръжените сили?
В тази връзка нищо лично към Вашите 1457 думи и развитите тези!
Дано прочетете написаното! Дано и министър Найденов го прочете!
Останете си със здраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар