сряда, 27 юни 2018 г.

ПО БИОГРАФИИТЕ … ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ!


Асен Пейков (1908-1973), роден в Севлиево, умира в Рим.

Автор е на: 9-метровата статуя на Леонардо да Винчи на римското летище Фиумичино; 6-метровата Минерва в университета в Бари; мраморния Йоан Кръстител в Рим; фигурата на Атлета в Чекиньола; бюста на папа Пий ХІІ за конгресния център "Мондо Милиоре" в Рим. На Асен Пейков принадлежи бронзовата роза – символ на "Премия симпатия", една от най-престижните римски награди, учредена през 1967 г. Рисува портрети на Федерико Фелини, Борис Христов, София Лорен, Ава Гарднър, Глория Суонсън, Джорджо де Кирико, президента Кенеди… 
През март 1969 г. Пейков идва в България за първи път след 31 години. По това време има конкурс за паметник на хан Аспарух. Асен дава заявка за участие и връщайки се в Италия започва усилена работа върху проекта. В него влага цялата си енергия, творческа фантазия и любов към Родината.Изработва макет на невероятно раздвижена композиция от 36 конници, които водени от хан Аспарух „прелитат” над водите на Дунав.Творбите на всички участници са изложени в Парка на свободата. Журито, макар и впечатлено от „Конницата”, ПРИСЪЖДА ПЪРВА НАГРАДА НА ЛЮБИМЕЦА НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ЕЛИТ Величко МИНЕКОВ (да е жив и здрав!).
Роден 1928 г., Мало Конаре, Пазарджишко,Народен художник, носител на Димитровска награда, кавалер на два ордена „Георги Димитров”, а от 2006 г. – орден „Стара планина” І степен.
В конкурса за паметник на Аспарух за Асен Пейков остава поощрение заради „неясната политическа ориентация на невъзвращенеца”!
Което „поощрение” скулпторът отказва.
ДНЕС Е ПОЧТИ НЕИЗВЕСТЕН В БЪЛГАРИЯ!
За разлика от скулпторите баща  (Величко) и син (Велислав) МИНЕКОВИ.

Минеков-син

Минеков-син е по-известен като ПОЛИТИК и МОРАЛИЗАТОР от последния ден, пардон от ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ.
И с постоянното си присъствие в ТV-те студия (последното днес – 28.06.2018 г. в ТV OnAir).
От които обича да ни поучава!!!
О, времена, о, нрави!!!

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар