вторник, 30 май 2017 г.

ВЪПРОС......В последните години ВВС придобиха (доколкото си спомням, стартът бе даден по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски*) шест учебно-тренировъчни машини „Pilatus” PC-9, доставени от Швейцария, три транспортни самолета C-27J „Spartan” италианско производство, дванадесет многоцелеви средни машини на фирма „Eurocopter” AS 532 „Cougar” френско производство, шест леки многоцелеви хеликоптери Bell 206, три транспортно-бойни „Eurocopter” AS 565 „Panther”. В правителствения авиоотряд са зачислени два ВИП-самолета - Airbus A318 и Dassault Falcon 2000 френско производство (по данни на http://rusvesna.su ).
От военната техника, която се движи по земята съм виждал джипове, камиони и автобуси „Мерцедес”, както и специализирани автомобили за военната полиция, но не зная количеството им.
За военния флот съм чувал само за „безплатно придобитите белгийски фрегати”, в момента без въоръжение и нищо повече.
Нямам представа каква е общата сума, заплатена за придобиването на авионите и сухоземните военни машини, както и разходите за фрегатите.
Господин Президент, господин Борисов, господин Каракачанов, господа военни експерти,
Преди да правите СТРАТЕГИЧЕСКИ прегледи и да пишете с килограми ненужни документи, преди да ни промивате мозъците с военни заплахи и т.нар. „приоритети” за превъоръжаването на армията отговорете на ЕДИН простичък въпрос:
Колко пари на данъкоплатците са изхарчени до момента за придобиване на ВиБТ по видове въоръжени сили и по години и какви СПОСОБНОСТИ е придобила войската в резултат на това?
Мога да ви питам и за други работи, но ще се въздържа…..
*-правителството управлява в периода юли 2001- август 2005.
PS (31.05, 11:20 am) 
От времето (края на 90-те години на миналия век) когато бях кадрови офицер, около 90% от бюджета на МО отиваше за текуща издръжка на войската. Мисля че положението не се е променило много след 20-т години. Само че на говорилнята, наречена КСНС тези неща не се обсъждат.


Не се обсъждат и излишните структури в БА - т.нар. стратегически щабове, раздутата медицинска и логистична системи и т.н.
Никой не дава отговор след като ВВС са били първенци по придобиване на нова бойна техника в последните 15-та години (подробно съм описал какво е закупено за техни нужди) отново трябва да бъдат приоритетни? Защото Радев и Попов, а в 43-то НС - Михов са били пилоти?!
В КСНС никой не дава отчет за съпътстващите ново закупените авиони офсети! Има ли ги, няма ли ги?
Мълчание и за възможностите на българската военна индустрия да участва в превъоръжаването.
Вероятно основната цел на Радев вчера е била да се опита да се сдобие с още власт, като си върне прякото ръководство върху спецслужбите (нали помните крокодилските сълзи по темата на бившата вицепрезидентка Попова).
За закупуването на "Грипен" не ми се коментира, защото ще трябва да изрека тежки думи, а нямам доказателства.
Да не забравяме, че националната сигурност не е едно и също нещо с военната сигурност, която вчера е била в центъра на дебата.
 А аз не виждам непосредствени военни заплахи за България, че и за НАТО.
Както е видно, въпросите са безкрайни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар