събота, 5 септември 2015 г.

Едно забравено интервю! Що така?

И не се чудете на бежанските потоци!?
В предаването „Democracy Now” („Демокрация сега”)* на Pacifica Radio от 02.03.2007 г. е излъчено интервюто на водещата и собственик на предаването Ейми Гудман** с генерал Уесли Кларк (главнокомандващ на силите на НАТО в Европа от 1997 до 2000 г. - бел. моя).
Кларк: Десет дни след атаката на 11 септември 2001 г. аз отидох в в Пентагона на среща с министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд (два пъти оглавява Пентагона- от 1975 до 1997 г. и от 2001 до 2006 г. –бел. моя) и неговия заместник Пол Уолфовиц (заместник министър от 2001 до 2005 г., президент на Световната банка - 2005 до 30.06.2007 г. – бел. моя). Пътьом се отбих да поздравя няколко души от щаба, които някога са работили с мен и един от генералите ме помоли да се отбия при него: „Сър, искам да ви кажа нещо.Ще Ви отнема няколко минути”
Кларк: Не, сега съм много зает.
Той: Не, почакайте.Ние решихме да атакуваме Ирак.
Кларк: Защо?
Той: Не зная. Мисля, че и те не знаят какво друго да измислят.
Кларк: Да не би да притежават информация за връзки на Садам с Ал Кайда?
Той: Не, няма такова нещо. Те решиха да атакуват Ирак тъй като не знаят какво да правят с тероризма. В замяна на това имаме добра армия и можем да свалим всеки режим.
След няколко седмици Кларк, по собствените му думи, отново се среща със същия генерал. По това време САЩ вече бомбардират Афганистан.
Кларк: Е, ще продължаваме ли да бомбардираме Ирак?
Той: По-лошо. Току що получих записка от министъра на отбраната. В нея се казва, че в близките пет години ние трябва да завоюваме 7 страни. Започваме с Ирак, след това – Сирия, Ливан, Либия, Сомалия, Судан и завършваме с Иран.
Кларк: Това секретна информация ли е?
Той: Да, разбира се.
Ейми Гудман моли Кларк да повтори още веднъж страните. И той ги повтаря в същия ред.
*„Democracy Now” е ежедневна програма с идеална цел, включваща новини, анализи и становища. Излъчва се от над 1000 радиа и телевизии в САЩ. Програмата се финансира изцяло чрез вноски от слушателите, зрителите и фондации, и не приема рекламодатели, корпоративно или държавно финансиране - бел. моя



** Ейми Гудман е американска журналистка, радио и телевизионна водеща и автор на книги.  


Родена на 13.04.1957 г. Завършила е Харвардския университет. Днес е по известна като водеща и собственик на предаването „Democracy Now”. Любимите и теми са свързани с движението за мир, антиглобалистките движения и корпоративните средства за масова информация. През 1998 г.заедно и Джеръми Скъхил подготвят документален радиорепортаж за ролята на корпорацията „Шеврон” в ескалацията на въоръжения конфликт между нигерийското правителство и местни селяни, които са загубили домовете си в резултат на дейността на многонационални петролни компании - бел.моя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар