сряда, 16 септември 2015 г.

ХИДЖРА

Днес (15.09.) г-жа Магдалена Ташева направи протежето на Кукавицата - Настимир Ананиев*  за смях. По повод проблема с мигрантите от Северна Африка и Близкия Изток и пред целокупните зрители на Нова ТV.
Ако тоя господин, с високо самочувствие, бе прочел поне малко, щеше да научи, че с "хиджра" (араб. - преселване, емиграция) се означава преселването на пророка Мохамед и неговите поддръжници през 622 г. от Мека в Ясриб (Медина). Това събитие се приема за начало на ислямското летоброене. В метафоричен смисъл, днес понятието се използва за означаване на религиозно пътешествие на вярващите. 
Първата хиджра е през 615 г., когато първите две групи от мюсюлмани, бягайки от бедността, мигрират от Мека в Абисиния (Етиопия). Там подслон им дава християнският негус ("негус" – цар на царете, официалната титла на императора на Абисиния до 1975 г.) на Абисиния.

Преселването през 622 г. се дължи на факта, че дванадесета пророческа мисия на Мохамед не намерила широка подкрепа в родния му град. Последователите му и самият той били постоянно подложени на присмех и преследване.
Мохамед е бил закрилян от чичо си Абу Талиб до 620 г., когато той умира и е наследен от Абу Лахаб. Лахаб е привърженик на най-големите врагове на Мохамед и му отказва  закрила Това принуждава Мохамед да бяга от Мека и да търси убежище.
Легендата  разказва, че Мохамед и приятеля му Абу Бакр  пристигнали в Ясриб (Медина)  на 12-тия ден на Раби Ал-Алуал на 622 (м. октомври, 622 г., денят е петък, новолуние и оттогава полумесецът е символ на исляма**). Към него се втурнали жителите на града, предлагайки му подслон. Пророкът, смутен от гостоприемството на гражданите поверява на камилата си да избере мястото на което да се подслони. Мястото, на което животното спряло, е дарено на Мохамед, за да си построи къща. 
И вчера този господин, усвоил до съвършенство езика на бюрократите и повтарящ като папагал едни и същи "опорни точки" за мигрантите, си позволи да ме нарече трол. Защото му казах, че не подкрепям законопроекта на Кукавицата за борба с корупцията. Пък той видите ли, бил открил в Интернет подписка за набиране на 110 000 гласа.
До момента си мислех, че калинките в политиката са само жени. 
Май мъжете не им се дават!! Без значение към коя партия принадлежат!
*-доста време рових в Интернет да открия нещо за семейството на г-н Ананиев. При тия нови автобиографии това не е възможно. Животът на новите политици започна от момента на завършване на гимназия, другото е избелено. Интересуваше ме  татко му, който по времето на Виденовата криза го пратил да учи в странство. Г-н Настимир е роден през 1975 г. и през 1997 г. трябва да е бил на 22 години. И там нещо му се губи от СV-то.
**-благодаря на г-н Трифон Трифонов от Facebook за допълнението

Няма коментари:

Публикуване на коментар