събота, 5 юли 2014 г.

На един пленум....



Вчерашният пленум на ИБ на БСП (06.07) бе достоен  за сценарий на лош латиноамерикански сапунен сериал. Трогателно мелодраматична реч на председателя, разкаяния на съгрешил другар в стил „прости другарю, аз лош, много лош” до бодряшки изявления, че партията тръгва уверено напред.  Както казваше баба ми – ред сълзи, два реда сополи. И нито една дума за шамара на Евроизбори 2014 г. и за мощния „депесарски шут” на Местан малко след тях.
Ако използваме принципа на „бръснача на О'Кам” (принцип на простотата)* - от множество теории, които обясняват едно и също нещо да предпочетем най-простата и нейните вътрешни зависимости да изградим по възможност най-просто, а всичко останало да изрежем като с бръснач, нещата не са толкова трудни за отговор.
„Кучето” за днешния шамар е заровено изборите от май 2013 г. Столетницата неправилно разчете причините за получените в повече спрямо 2009 г. 194 394 гласа. Тази група симпатизанти на партията искаха прости неща – спиране на срастването на партия ГЕРБ с държавата, преустановяване на мутромилиционерския стил на управление, премахване на мечешката прегръдка върху бизнеса, незабавни  промени в отбраната, здравеопазването, образованието и т.н. И най-важното – възмездие за задкулисието! И комай нищо не получиха!
Втората причина за шамара бяха неясните послания за евроизборите и за каква обединена Европа  ще се борят депутатите на партията. Българинът обича конкретни неща, които съизмерва по джоба си,  а му по поднесоха ценностите на ПЕС. Благодарско, както се казва! И това на фона, че предишните социалисти в ЕП май не си заслужиха огромните заплати. Както бодряшки ни уверяваше в обратното една застаряваща „дива”, пардон другарка.
Толкоз по тая тема.
И две думи за „шута” Късопаметните лидери на БСП забравиха за: причините, поради които падна Фил Кенеди; прозрението на Мавъра за Доган; обръчите от фирми при Дългия и за „баницата и тоя, който я разпределя”от един предизборен митинг. И вместо да се обвържат с коалиционно споразумение с Местан ага, организираха една седянка, в стил ранния Орешарски, на която си приказваха „али – бали!”
Тез проблеми са достойни и за дисертация, ама ми е минало времето! Иначе сигурно ще се получи любопитно четиво!
Добро ви утро.
И преди да ме критикувате не забравяйте, че вчера си признах колко съм лош.
*Твърди се, че Вилхелм от О'Кам е живял в края на ХІІІ и първата половина на ХІV век. Той не бил формулирал „принципа на простотата”, а само се възползвал от него в произведенията си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар