събота, 5 юли 2014 г.

На един пленум....Вчерашният пленум на ИБ на БСП (06.07) бе достоен  за сценарий на лош латиноамерикански сапунен сериал. Трогателно мелодраматична реч на председателя, разкаяния на съгрешил другар в стил „прости другарю, аз лош, много лош” до бодряшки изявления, че партията тръгва уверено напред.  Както казваше баба ми – ред сълзи, два реда сополи. И нито една дума за шамара на Евроизбори 2014 г. и за мощния „депесарски шут” на Местан малко след тях.
Ако използваме принципа на „бръснача на О'Кам” (принцип на простотата)* - от множество теории, които обясняват едно и също нещо да предпочетем най-простата и нейните вътрешни зависимости да изградим по възможност най-просто, а всичко останало да изрежем като с бръснач, нещата не са толкова трудни за отговор.
„Кучето” за днешния шамар е заровено изборите от май 2013 г. Столетницата неправилно разчете причините за получените в повече спрямо 2009 г. 194 394 гласа. Тази група симпатизанти на партията искаха прости неща – спиране на срастването на партия ГЕРБ с държавата, преустановяване на мутромилиционерския стил на управление, премахване на мечешката прегръдка върху бизнеса, незабавни  промени в отбраната, здравеопазването, образованието и т.н. И най-важното – възмездие за задкулисието! И комай нищо не получиха!
Втората причина за шамара бяха неясните послания за евроизборите и за каква обединена Европа  ще се борят депутатите на партията. Българинът обича конкретни неща, които съизмерва по джоба си,  а му по поднесоха ценностите на ПЕС. Благодарско, както се казва! И това на фона, че предишните социалисти в ЕП май не си заслужиха огромните заплати. Както бодряшки ни уверяваше в обратното една застаряваща „дива”, пардон другарка.
Толкоз по тая тема.
И две думи за „шута” Късопаметните лидери на БСП забравиха за: причините, поради които падна Фил Кенеди; прозрението на Мавъра за Доган; обръчите от фирми при Дългия и за „баницата и тоя, който я разпределя”от един предизборен митинг. И вместо да се обвържат с коалиционно споразумение с Местан ага, организираха една седянка, в стил ранния Орешарски, на която си приказваха „али – бали!”
Тез проблеми са достойни и за дисертация, ама ми е минало времето! Иначе сигурно ще се получи любопитно четиво!
Добро ви утро.
И преди да ме критикувате не забравяйте, че вчера си признах колко съм лош.
*Твърди се, че Вилхелм от О'Кам е живял в края на ХІІІ и първата половина на ХІV век. Той не бил формулирал „принципа на простотата”, а само се възползвал от него в произведенията си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар