сряда, 14 март 2018 г.

Време за ….МЪЛЧАНИЕ, време за … ОТГОВОРИ?

13.03.2018
„Посрещнах Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик…Но аз не съм само президент, но и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи.. кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение и да го превърне в повод за разделение, да експлоатира кризата в нашите отношения”. 
Румен Радев пред журналисти в 68 бригада „Специални сили”, Пловдив


13.03.2018
„Тонът на руския патриарх Кирил беше неочакван и неприемлив. За мен обаче е по-важно как българските институции реагираха на това, което се случи на срещата. Реакцията на президента беше точна, хладнокръвна и с ясни послания”. Жалко само, че ги превърнаха в държавна тайна. Нямаше ли да е чудесно, ако още в началото ни бяха пуснали да чуем тази „точна, хладнокръвна и с ясни послания реакция”.
Илияна Йотова пред сутрешния блок на Нова ТV


12.03.2018
„Това, което се случи около посещението на руския патриарх, е във висша степен интересно, важно и навява тъга. Това не трябваше да се случва така. Руският патриарх изненада със своето поведение, и то неприятно. Това, че нашата страна от 1989-а година се старае да "разтвори" ролята на Русия в българската история и да откаже дължима благодарност, е известно. Това усилие цели да "разтвори" руското присъствие в нашата история като в хомеопатен разтвор. Да бъде то нещо като молекула - много незабележимо, пренебрежимо и отстранимо от празничния календар - защо да не сменим датата на националния празник. Това стои във въздуха открай време. Но е напълно недопустимо руският патриарх да държи този тон на държавния глава”.
Д-р Николай Михайлов, психиатър в предаването на Цв.Ризова „Лице в лице”, bТV


12.03.2018  
„Уважаеми дами и господа,
Искам да внеса яснота в обърканите послания относно срещата на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с президента Румен Радев, тъй като лично присъствах там.
Срещата на патриарх Кирил с българския президент на 04.03.18 се проведе с участието на българския патриарх Неофит и митрополити от БПЦ.
В своето изказване патриарх Кирил изложи болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него държави.
Президентът Радев с такт и достойнство увери патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на Руската църква и на воините от армията-освободителка на император Александър II и президентът е изразил всичко това в своите речи на честванията на 3 март.
В същото време, президентът Радев изрично подчерта, че така както Църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.
Патриарх Кирил сам предложи да приключи тази тема, след като президентът му напомни за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието.
През целия разговор президентът се държа като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на Руската православна църква. 
В края на разговора патриарх Кирил отправи благословията си към българския президент, но последният каза, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия Български патриарх Неофит”. 
Протойерей Николай Георгиев, Отдел „Връзки с обществеността” при Св.Синод на БПЦ-БП, Българска патриаршия, „УТОЧНЕНИЕ за срещата между българския президент и Руския патриарх”


11.03.2018
  „Патриархът, който идваше тук като политически емисар, защото аз не видях нищо духовно в цялата визита, предаде нещо, което нанесе доста силен удар както на тези, които почитат Русия, така и на президентската институция, за съжаление“. 
Проф. Христо Матанов, „Неделя 150”, БНР

 
ТАКА Е ДАМИ И ГОСПОДА!
Май  е прав д-р Михайлов, казвайки, че ГУНДЯЕВ е говорил пред  „ЕДИН СЕПНАТ ПРЕЗИДЕНТ“ и „ЕДИН НЕМОЩЕН ДУХОВЕН ГЛАВА”.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар