понеделник, 11 юли 2016 г.

Спомени и въпроси......



По край помпането на мускули и дрънкането на оръжия във Вашингтон, Брюксел (срещата на високо равнище  на алианса във Варшава), Москва и ....... София (Плевналиев, Ненчев, Митов, Паси и подгъзурните им журналисти и анализатори) се сетих за ХЕЛЗИНКСКИЯТ ПРОЦЕС, стартирал в годините на СТУДЕНАТА ВОЙНА. Това беше БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА форма на диалог между държавите от Източния и Западния блок.  Днес единият блок се асоциира с Русия!?
Възникването Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа (трансформирано през 1994 г. в Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) е свързано с направените в края на 60-те години на ХХ в. предложения от СССР за уреждане на статуквото в Европа, възникнало в резултат от Втората световна война. Сключени са поредица от договори между ФРГ и страните от Източния блок. Западът променя нагласата си и в доклада “Армел” от 1967 г. се посочва, че ЕДНА ОТ ЦЕЛИТЕ НА ПОЛИТИКАТА НА НАТО Е СЪЗДАВАНЕТО НА УСТОЙЧИВА СРЕДА ЗА РАЗРЕШАВАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ И ДРУГИ ПРОБЛЕМИ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ. Конференцията за сигурност и сътрудничество на държавните и правителствени ръководители на 35 държави (вкл. САЩ и Канада) се провежда в Хелзинки от 30.07. до 01.08.1975 г. Подписан е заключителният акт на конференцията, който представлява значително постижение в процеса на намаляване на напрежението между двата блока, чрез приетите:
1. методи  за предотвратяване на случайна конфронтация между двата противопоставящи се военни блока;
2. предложения за икономическо, научно и техническо сътрудничество при зачитане на двете различни икономически и социални системи;
3. споразумение за по-близки контакти между на¬родите от двете различни системи и деклариране отново на ангажимент за зачитане на човешките права.
Толкова по историята
От 1995 г. насам ОССЕ е сложена във фризера.

Не коментирам, кой първи си разпаса пояса да я гази, но напомням за „случайния разпад” СФРЮ.
Ще се окаже, че президентът на САЩ по време на Конференцията – Джералд Форд (август 1974-януари 1977) и предшествениците му, както и Генералния секретар на ЦК на КПСС – Леонид Брежнев са били по-акъллии от днешните си наследници!?

Чудя се, как след 40-на години Европа се превърна от континент с ПЪРВЕНСТВАЩА РОЛА НА ПОЛИТИКАТА в континент, С ПЪРВЕНСТВАЩА РОЛЯ НА СИЛАТА в междудържавните отношения!
И не мога да си отговоря. А вие!?

Няма коментари:

Публикуване на коментар