сряда, 24 февруари 2016 г.

Още малко за "седянката" във ВМА.....



Снощи гледах част от интервю на Наделина Анева (ТV Канал 3) с депутатите Манушев (ГЕРБ), Янков (ДПС) и Байрактаров (ПФ – НФСБ), част от участниците в седянката „ВМА и биотероризъм”.

Отговорите на тримата няма да коментирам, поради професионалната им инсуфициенция!

Що не четете, господа!

Книги в това отношение бол.

Ако и в други сфери сте такива „професионалисти”, жална й майка на България!!



А сега малко история за любопитните по темата.

Използването на биологични агенти като оръжие не е нещо ново в човешката история. В книгите, които имам пише, че преди 670 години (1346 г.), при обсадата на гр. Феодосия, татарите с катапулти са прехвърляли в крепостта трупове на умрели от чума. Два века и половина назад (1763 г.), английският генерал Амхерст подарява на двама индиански вождове одеяла и носни кърпички, взети от боледуващи от едра шарка. По времето на Втората световна война японските военни разпръскват от самолет бълхи, заразени с чума над градовете Нимбо, Чан де и Джегана. Не ми е известно, употребата на биологичните агенти да е довела до прелом във войните и военните конфликти. Толкова от историята.

И днес някои автори продължават да твърдят, че биотероризмът е изключително ефикасен. Мотивират се с това, че микроорганизмите или техните продукти (най-често токсини) са лесни за производство и по-безопасно се съхраняват и транспортират, което не е съвсем така; издръжливи са във външната среда, но не всички, а начинът за заразяване е прост. В последното се съмнявам, тъй като трябва да се създаде определена концентрация във въздуха или водата. Мотивират се и с недостатъчна подготовка на медицинския персонал за ранна диагностика и лечение, което си е вярно, но едва ли е решаващо.

Опити за биотероризъм в човешката история е имало – една от фракциите на терористичната група “Баадер-Майнхоф” във ФРГ е експериментирала, но поради липса на успех се е отказала.

Заплахата за биотероризъм обикновено има силен психологически ефект – помним паниката от писмата с антракс в САЩ, непосредствено след атентатите на 11.09.2001 г. От която обаче нищо не произлезе, независимо от опита на медиите да я мултиплицират.

Тук ще си призная и един грях! Някога смятах, че и опасността от химически тероризъм е голяма. Внимателният анализ на резултатите от терористични актове в Япония  от сектата АУМ – Синрик, под ръководството на  Секо Асахара ме опроверга. При двата терористични акта със зарин –  в префектура Нагано през 1994 г. и в токийското метро на 20.03.1995 г. загинаха общо 27 души, от тях 12 – в метрото, а всички останали живи, но отровени  – 5000 само в Токио, бяха спасени. Толкова за греха ми. Връщам се на темата за седянката.

Животът ме е научил, че заплахите могат да се използват и за други цели.

Например да „изкрънкаш” още някой лев от бюджета, за което интервюираните депутати се направиха, че нищо не знаят. Или за да напомниш „колко си велик и значим”.

Това ли беше целта на военномедицинската седянка?

Ще чакаме бъдещето да ни каже!! А иначе - браво на Наделина! Че бръкна в кошера!
P.S. Един приятел - Петьо Иванов ми подсказа, че Ханибал е използвала змийска отрова (токсини - бел. моя) в морската битка между Еримедон и Крал Евмен от Пергам през 184 г. пр. Хр., като наредил глинени гърнета, пълни със змии, които да се хвърлят върху палубите на пергамските кораби. Допълни и знанията ми за използване на заразени трупове, които се хвърлят зад стените на обсадените градове като ми разказа за войната между генуезците и монголите през 1343 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар