петък, 20 февруари 2015 г.

ОТ РЕДНИК ДО ГЕНЕРАЛ И ОБРАТНО ДО ЗАТВОРНИК



ПРИКАЗКА ЗА ТОВА КАК НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА СТАНЕШ ЗА РЕЗИЛ...
(Всяка прилика със събития и лица от България на 20.02.2015 е СЛУЧАЙНА.)

В далечната 1959 г. ,през месец декември в малкото селце Коноша, Архангелска област се родило момче. Кръстили го Александър. Момчето пораснало.Завършило гимназия и преди да отслужи наборната военна служба поработило като санитар в „Бърза помощ” в гр.Тамбов. После по-мъжки изкарал службата във Групата съветски войски в Германия. А през 1979 г.бил приет за студент във Военномедицинската, на ордена „Ленин”, Червенознаменна академия (ВМОЛКА) „С.М.Киров”.
Между другото Александър бил ученолюбив. През 1988 г. е приет и завършва клинична ординатура по хирургия в същата академия. Казват, че е завършил и Санкт Петербургската академия на Министерството на вътрешните работи и Северозападната академия за държавна служба. Какво е изучавал в тези академии не е много ясно.
Забележителна е и военномедицинската кариера на Александър – от лекар в отделна бригада със специално назначение от 40 армия на Туркестанския военен окръг, воюваща в Афганистан, през катедрата по хирургия  № 1 на ВМОЛКА (старши ординатор, помощник началник на клиниката по сърдечно-съдова хирургия по лечебната работа и заместник началник на катедрата по клиничната работа) до началник на клиничния отдел на академията от 1977 г. Пет години по-късно Александър е вече заместник началник на ВМА, а от май 2007 г. – неин началник, като е произведен в чин генерал-майор. Кариерата не спира до тук.  С указ на Президента на РФ № 826 от 17.07.2009 г. и издадената за неговото изпълнение заповед № 832 на министъра на отбраната, Александър е назначен за началник на Главно военно-медицинско управление на Министерството на отбраната на РФ, а от 2010 г. -  съвместява и длъжността началник на ВМА. За удобство управлението е преместено в Санкт Петербург, в резултат от което служителите му по няколко пъти в седмицата пътуват за съвещания в Москва. За по-евтино.
Между другото Александър защитава две дисертации – за кандидат и доктор на медицинските науки (малък и голям доктор както  е популярно в България – бел.моя), става професор и Заслужил лекар на Руската федерация.
И бляскавата кариера продължава.
Само че за кратко.                              
На 02.06.2011 Александър и подчинения му А.Н. са арестувани. На 10.06 им е предявено обвинение за вземане на подкуп в особено големи размери и за подготовка на убийството на един от главните свидетели, чрез имитиране на медицинска помощ.
На 25.07.2012 г. Московският окръжен военен съд признава Александър за виновен за това, че при покупка на скъпо струваща медицинска апаратура е взел подкуп в размер на €180 000. За целта е завишил сумата по договорите за доставки с около 30% от действителната цена.
И Александър е осъден на 8 години, които трябва да прекара в поправителна колония при строг режим. Наложена му е глоба в размер на 1.7 млн.рубли.
Разжалван е в звание редник.
Вероятно е лишен и от ордените – За заслуги, За служба на Родината във Въоръжените сили на СССР, ІІІ степен и Червена звезда..
Тук приказката свършва.
I'm sorry товарищ Белевитин!
Поуките са за тези военни лекари, които я прочетат, особено за решилите да правят управленска кариера.


Генералът....

Затворникът 

Няма коментари:

Публикуване на коментар