петък, 2 май 2014 г.

От "Гардиън"

Следващият текст е от „The Guardian”, Seumas Milne, It's not Russia that's pushed Ukraine to the brink of war”. Публикуван е на 30.04.2014 г. Преводът е мой по сайта inosmi.ru.
„.........
Рискът от гражданска война, така или иначе, расте, а заедно с това расте и вероятността от въвличане в конфликта на външни сили. Барак Обама вече изпрати „символични сили” в Източна Европа. Той е притиснат от републиканците в САЩ и „ястребите” от НАТО, например Полша, да изпрати повече войски на източните рубежи на алианса. Въоръжените сили на САЩ и Великобритания трябва да вземат участие във военни учения на НАТО на територията на Украйна през това лято.
САЩ и ЕС преиграха в Украйна. Очевидно е, че нито Русия нито западните страни ще поискат да извършат пряка интервенция в страната. В този смисъл може да се предположи, че изказванията на украинския премиер за Трета световна война не са санкционирани от неговите покровители от Вашингтон. Все пак 100 години след 1914 г. рискът от непредвидими последствия от конфликт между големите държави става все по-явен. Днес са нужни изключителни усилия за разрешаване на кризата чрез преговори.”
Мисля си, че и Путин взе да преиграва. Време е да укроти ястребите в Кремъл. И да тръгва към масата за преговори!

Няма коментари:

Публикуване на коментар