събота, 9 март 2013 г.

ПОКАЯНИЕ Отворено писмо до о.р. генерал лейтенант и бивш министър на отбраната Аньо Ангелов



Г-н Ангелов,
В част от публикациите си в otbrana.com Ви критикувах, като се стремях да запазя добрия тон. В крайна сметка съм служил с Вас в Генералния щаб на Българската армия и спомените ми от това време не са само черни. Никога не съм отричал заслугите Ви за изработката на първия закон за отбраната и въоръжените сили, за това, че макар и с пет години закъснение (не по Ваша вина), приведохте акта за създаването на Военна академия в съответствие с днешното българско законодателство, за въведените от Вас нови магистратури във военното дело, които по не зная чий съвет тази година „оптимизирахте” и т.н. Но вчерашното Ви интервю пред Тодор Токин, публикувано в „Българска армия” ми дойде в повече. И по-точно тези Ви думи (да се надявам, че Токин ги е предал точно):
„Не смятам, че съм вземал погрешни решения. Смятам, че ние управлявахме в много труден период, в безкрайно трудно време на дълбока финансова и икономическа криза.
Единственото решение, което на практика взех сам, беше за въвеждането на възраст за пенсиониране, за което информирах Съвета по отбрана..
Не мога да приема за достойни нападките и искрено съжалявам онези колеги, които са си сложили едни непрогледни черни очила и само критикуват, въпреки че точно тези хора бяха командващи видове въоръжени сили и зам.началници и началници на генерални щабове, които допуснаха армията да намалее от 1997 г. насам от 120 000 до 44 000, да съкратят повече от 40 гарнизона. Аз не съм вземал участие в тези решения.
Естествено, че има (Токин го пита за слабостите, които е допуснал – бел. моя). Нито аз, нито който и да е член на моя екип не може да не ги признава. Но ние се опитахме да дадем дългосрочна визия и стабилност в армията, която през последните години се разтърсваше от резки реформи, в голямата си част на парче, без дългосрочна визия (да виждате признание за грешки – бел. моя)”.
Оказа се, че и аз, служил с Вас близо петилетка, не Ви познавам. Вие сте се влюбили толкова в себе си  г-н Ангелов, или по-точно в собствена си непогрешимост, че не намирате сили да се покаете. А на Вашите години и при постовете, които сте заемали, вероятно има за какво. Нека Ви припомня някой неща.
Например за това, че старателно прикривате факти от собствената си биография. Вие не сте завършвали отбранителния колеж на НАТО. Нищо че доскорошният Ви душеприказчик от Дирекция „Управление на човешките ресурси” Ви направи член на една неправителствена организация с доста дълго име – АЗКОН. Сигурно си спомняте, че като подполковник сте удостоен да учите в Генералщабната академия на Въоръжените сили на Съюза на Съветските социалистически републики. Защо се срамувате от това? Даже съюзниците ни от САЩ имат високо мнение за нея. Или се срамувате от факта, че за да се учи там, бе необходима благословията на Военния отдел на ЦК на БКП, оглавяван от небезизвестния генерал полковник Велко Палин?
Няма ли да се покаете за политическото си номадство г-н Ангелов? Лично аз Ви помня от 14-я конгрес на БКП. И най-вече от заседанието на Централната контролно-ревизионна комисия на ЦК, на която и двамата бяхме членове. И седяхме един до друг на първото й заседание в бившия Партиен дом. Да не би да сте забравили как се суетяха генерал полковниците Василев (шеф на ГУСВ) и Зикулов (шеф на РУ-МНО), когато си попълваха имотните декларации? Може би Ви е избледнял и спомена за подскачанията на площада пред храм-паметника „Александър Невски”. В едно със социалдемократа и бивш секретар на „другаря” Александър Лилов, Александър Томов. Гледката не беше много красива. Спомняте ли си за обещанията, които давахте за процъфтяването на Българската армия по ReTV (днес закрита). Заедно с Николай Радулов, бивш секретар на МВР. Който не знам защо остана зад борда на Бойковото правителство? А аз взех тогава, че Ви повярвах. И помолих благата Ви съпруга, казвам го без грам ирония, да ми даде телефон, за да Ви се обадя. Не съжалявам, че не го направих. Макар че на предизборния Ви сайт пратих някои свои военномедицински разсъждения. Които сигурно заминаха в електронното кошче за боклук.
Не съжалявате ли г-н Ангелов, че подкрепихте един генерал, а за мен ренегат, Любен Пехливанов в усилията му да ликвидира Медицинско управление на Генералния щаб на Българската армия. За какво го направихте? Вярно е, че решението бе изпълнено от Михов, но то беше взето от Съвета на началник щабовете на „железния” генерал, чийто заместник бяхте. Апропо, приличат ли си структурите на Кралската военномедицинска служба на Сухопътни войски и българската. И ако не, какво направихте, за да ликвидирате националния управленски „принос” към военномедицинското дело на НАТО, наречен Военномедицинска академия. Все пак изкарахте пълния си мандат на военен аташе във Великобритания и кое що назнайвате?
Не заслужава ли покаяние и неуспехът Ви да ликвидирате дълговете на ВМА. През 2010 г. докладвате на премиера Борисов (стенографски запис от 14 април 2010 г., публикуван в сайта www.capital.bg/getatt, последно влизане на 26.01.2012), че той е в размер на  89 млн. лева. Между другото в отсъствието на началника на академията. Защо? За целия си мандат успяхте да свалите дълга до 60-на милиона. В крайна сметка колко бяха и колко са дълговете на ВМА г-н Ангелов? И за какво са направени?
Не е ли нужно да се покаете и пред безквартирните офицери за непостроените оборотни жилища? Или пред целокупното войнство, за провалените програми за превъоръжаване? Не защото липсваха пари, както бихте казали. А заради неразумно харчене на бюджетните средства. В тази не смятате ли за необходимо г-н Ангелов да ни дадете отчет колко пари изхарчихте Вие и Вашите предшественици за финансиране на здравеопазването във въоръжените сили? Веднъж чрез вноските към НЗОК и втори път -  чрез бюджетните трансфери към ВМА. Ще опровергаете ли данните от одит на Сметната палата (одитен доклад № 0200001407, приет с решение на Сметната палата № 147 от 12.06.2008 г.), според който утвърдените разходи за 2006 г. са в размер на 33 128 000 лв., а към 31.12.2006 г. общият размер на коригираните разходи е на стойност 111 775 000 лв. Сиреч разходите са с близо 80 млн. повече. Или не знаехте за него? Ще опровергаете ли и собствените си финансови органи,  според които (Доклад за изпълнението на бюджета от Министерството на отбраната за 2011 г. публикуван в сайта http://www.mod.bg), бюджетът на ВМА за 2011 г. отново надхвърля 100 млн. лева. Да не би от приходи от НЗОК? И за какво се разходват тези пари? За да подкрепяте родната здравна система? Та това е управленски нонсенс г-н Ангелов. Да не би да го научихте във Великобритания?
Спирам до тук.
След първородния грях на праотците ни, всички сме грешни г-н Ангелов.
На младите по им отива да забравят да искат прошка за грешки или да се покайват за стореното.
Но на такива като мен и Вас – не! Защото сме попрехвърлили на жизненото поприще средата.
Покайте се г-н Ангелов! Публично! Пък може и да Ви простим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар