събота, 4 август 2018 г.

ЧУЙТЕ И ДРУГАТА СТРАНА....


Преди години прочетох книгата на Димитър Михалчев „Чуйте и другата страна” (Университетско издателство „Св. Климент Охридски”, 1995 г.).

Споменавам книгата на известния български философ,  не за да се хваля с литературните си интереси (макар че в това няма нищо лошо, пък и съм сигурен, че доста от хората, които четат блогописаниците ми не са чували за нея). А за да използвам заглавието и́ във връзка с някои защитници на незащитими каузи. 
Като г-н Антон Тодоров, който по обедно време скочи да брани решението за избиването на овце и кози в Ямболско и Бургаско. 

Преди да беше чул другата страна, не тази на „Мичето” Нинова от каруцата в с. Шарково, която нямам намерение да защитавам. И ако не беше направил аналогия между избитите животинки (те и за това се отглеждат, май?!) и жертвите на комунистическите репресии след 9 септември 1944 г. Тя беше грозна, г-н Тодоров, за да не употребя по-силна дума. Най-малкото към паметта на убитите, много от които без вина и без съд и присъда.
Другата страна не е и Вигенин, макар че въпросите му бяха изключително професионално формулирани. Не е и моя милост, един изкукуригал и вероятно професионално увреден бивш военен лекар.
Да бяхте прочел документа, г-н Тодоров, озаглавен „Научно становище относно „Оценка на епизоотичната ситуация в Република България във връзка с възникналите огнища на заболяването чума по дребните преживни животни (ppr) и бърза оценка на риска“, съгласно Заповед РД-11-63/25.06.2018 г. на Директора на ЦОРХВ.


И подписан от ветеринарните специалисти проф. д-р Георги Георгиев, д-р Силвия Пеева, д-р Лиляна Полихронова и д-р Мадлен Василева от ЦОРХВ.
Може би щяхте да се запитате:
1.Как е станало заразяването, след като на науката е известно, че това става чрез вдишване (болните животни го отделят при кашляне) или чрез консумиране на заразен фураж и вода от болни животни (вирусът присъства във изпражненията и секретите – носни, очни и гърлени на болните животни)?
2.От кой генетичен подвид е изолирания в България PPRV – линия І, ІІ, ІІІ или ІV?
3. Защо в България не са регистрирани заболявания, независимо от близостта на регистрираните и обявени от Р Турция огнища: 2004 г. – провинция Одрин; 2006 г. – област Къркларели (на границата с България), 2007 г. – отново провинция Одрин; 2010 г. – две огнища в област Къркларели и т.н.?
4.Всички унищожени животни ли са били заразени и контактни и защо карантинните мерки и ефективната дезинфекция закъсняха?
5.Защо при инкубационен период от 4-5 дни и смърт най-късно до 10-я ден след поява на първите симптоми все още няма умрели животни в стадото на г-жа  Ана Петрова в гр. Болярово или поне до 20.07 нямаше?
И сам или с чужда помощ да си отговорите на горните въпроси (а те могат да бъдат продължени). Защото моя милост и до ден днешен не е получила отговор!
Тогава ще ви призная правото да браните, като един Матросов, г-н Порожанов и подопечната му БАБХ.
А относно г-жа енергийната министърка г-жа Теменужка Петкова е по-добре да изслушате Георги Касчиев, преди да я хвалите с успехите й. Доколкото ми е известно не е от кохортата на Нинова!
И за накрая. Никога не забравяйте поговорката, че „човек каквото сам си направи, друг не може му го стори”. Даже и при самоотвержени защитници!
Останете си със здраве!

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар