събота, 24 март 2018 г.

FaceТЪПИЗМИ….


Сърфирах из Facebook-а и открих в otbrana.alle.bg пост от Антон Цеков:

Авторът явно беше преценил,  че картинката не изразява в достатъчна степен политическите му пристрастия, та я беше придружил със следния интелигентен коментар:
„Подадоха ни го забелен. Старата приказка в сила - яж путко сирене, като не щеш музикант”.
Няма да влизам в стила на др.Цеков.
Ще си позволя да коментирам само онова, до което имаха достъп обикновените граждани по времето, което загърбихме преди около 30-т гадини.
Времето на Варшавския договор и СИВ1.
 


ТОГАВА:
1.Средното образование беше „безплатно”! И сега е такова (и тогава и днес платено от данъците, които плащаме всички). Същото се отнася и за  висшето образование (днес само това, по държавна поръчка). Само че в онези времена висшето образование зад граница (най-често в Москва) беше достъпно не само за много кадърни деца, а основно за децата на избрани българи. Днес всяко дете може да учи в университет на запад от Калотина. Не само в Москва. И не само децата на политиците и на богатите….
2.Здравеопазването  беше „безплатно” (отново платено от данъците, които плащаме всички). Днес също е „безплатно” за доста голяма част от населението (здравно-осигурителните им вноски изцяло се заплащат от бюджета, сиреч от данъците, които плащаме всички) – военни, служители от МВР, магистрати, държавни служители, деца, ученици, безработни и прочие…. Не плащат за медицинска помощ и лечение и здравно неосигурените лица?! Някога обаче достъп до модерни методи за диагностика и лечение, най-често зад граница и в капиталистическите страни имаха само избрани българи! За разлика от днес, и не само в странство, но и в родината ни….
4.Тогава лекарствените продукти бяха евтини, но тези за домашно лечение и на остро и на хронично болните се заплащаха от джоба на гражданите. Апропо, по едно време станаха безплатни за АБПФК2, даже аспирина…. А днес НЗОК харчи за безплатно домашно лечение на хора с хронични заболявания над 1 млрд.лева годишно….
5.Строяхме много. Панелни жилища за населението. Вярно е, че имаше ограничения в броя на апартаментите, които едно семейство можеше да притежава, та по тая причина някои фиктивно се развеждаха, но това са подробности. Днес се кахърим, че панелките не са енергийно ефективни и се налага да ги санираме. За политическите скандали със санирането ще си замълча. Строяхме и промишлени предприятия. Които замърсяваха природата и ни тровеха – Кремиковци, АТЗ край Ст.Загора, КЦМ между Пловдив и Асеновград…. Но нямахме правото да протестираме
6.Магазините бяха пълни с най-разнообразни, качествени и евтини хранителни продукти за населението. По тази причина висшият ешелон на БКП се хранеше от специалните стопанства на УБО3. Един министър, който се хранеше много скромно, обичаше пъпеши през ранна пролет….
7.За закупуване на лек социалистически автомобил се чакаше с години (без ред се продаваше само „Запорожец”). През тези години, държавата ползваше вноските на гражданите в „Мототехника”, без да ги олихвява. Други, по-специални граждани си купуваха социалистически автомобили без ред. А на още по-специалните граждани им доставяха автомобили, произведени от „загниващото” капиталистическо общество
Спирам, защото сигурно ви е писнало…
Пък и вие сигурно можете да разкажете как е било и как е…..
Бележки:
1-Съвет за икономическа взаимопомощ
2-Активни борци против фашизма и капитализма
3-Управление за безопасност и охрана


Няма коментари:

Публикуване на коментар