събота, 30 август 2014 г.

Марш на Щаба на отбраната

Пилот бе този генерал!
Напет! Пилот! Велик!
Напусна Щаба той със слава,
и с доста ордени покрит!
От армията литна в миг,
но няма време за покой,
с Местана стана аратлик,
отново е готов за бой!!
За Партията ДПС
ще агитира ден и нощ!
Пронатовската политика
изисква генералска мощ!

четвъртък, 28 август 2014 г.

С отвращение!



На господата Симеонов, Михов, Стойков, Тонев и др., които се оакаха в БА. Ред им е да се оакат и в политиката.

Българийо, те за пари живяха!

Не бяха те достойни зарад теб!

И лицемерно в тебе се кълняха,

дорде останаха съвсем без чест!
Един приятел от Facebook написа по повод стиха:
"Някога се разстрелваха в слепоочието заради офицерската чест. Днес предпочитат да разстрелват честта си!"

неделя, 24 август 2014 г.

Гадаене!

Глад зимъска ще настане.
Хазна празна ще остане.
Виж дошли са и Ебола,
син език от Анадола,
новите цени на тока,
приливна вълна висока.
А по пътя смърт, угрози.
За война текът залози.
Много страшна таз картина,
иде ми да се помина!

неделя, 17 август 2014 г.

Който се познае, да си трае!*



Преди години един слушател от Военна академия ми подари Международния класификатор на болестите – 10-та ревизия (МКБ-10). Ползвал съм го в учебния процес и при написването на учебници. След като престанах да преподавам, бях решил, че няма да ми трябва. Сгрешил съм. Днес колеги от Facebook ме присетиха да го отворя. И ето какво открих:
„Разстройства на личността и поведението в зряла възраст (F60-F69). Този блок включва различни състояния и модели на поведение с клинично значение, които са обикновено трайни и са израз на характерни за да¬ден индивид стил на живот и отношение към себе си и другите.....
Специфични разстройства на личността
Това са тежки нарушения в структурата на личността и поведенческите стереотипи на индивида; нямат пряка връзка със заболяване, увреждане или друго мозъчно нарушение......
F60 .......(спестявам първата дума) разстройство на личността. Личностово разстройство, което се характеризира с прекомерна чувствителност към преживяване на неуспехи и злопаметност по отношение на нанесени обиди; подозрителност и склонност към изопачено възприемане на околните, като например техни неутрални и дори приятелски действия превратно се тълкуват като враждебни или оскърбителни; ......(пропускам, щото има отношение към сексуалния живот, пък той е неприкосновен); борбено и непреклонно чувство за собствена правота. Може да е налице склонност към преживяване на изключителна собствена значимост и, често, трайно високо самомнение.

*- отнася се само за политиците!

петък, 15 август 2014 г.

Цитат от сайта Пан.бг



„... на 30 и 31 юли т.г., във военно формирование 34750 – Карлово се проведе курс по оказване на първа медицинска помощ на бойното поле - Medical – Combat Lifesaver - BSRF14.2”, съобщава КСВ. Ръководители от американска страна бяха трима инструктори от Командването на Морската пехота на САЩ в Европа. Oт българска страна офицер координиращ мероприятието беше началникът на сектор „Медицински” в Командването на Сухопътните войски полковник Людмил Цеков."
Резил – български висшист и полковник ръководи мероприятия на американски сержанти.
Хвърли си дипломата за лекар г-н Цеков. Не е зле и полковнишките пагони!

събота, 2 август 2014 г.

На един доктор шегаджия. От ВМА.

Д-р Мирослав Ненков (бивш служебен зам.министър в първия служебен кабинет на Президента в студиото на bТV, „Лице в лице”) – „Системата може да се реформира, но с голямо усилие и с огромна разяснителна работа сред хората. Има начин хората да бъдат здравно осигурявани качествено и без болница на място. Генерален проблем е качеството на медицинската помощ, тя е станала изцяло търговска”.
Харесвам чувството Ви за хумор г-н докторе! И за кюфтета с гарнитурата от лютеница с лук! Дето сте ги яли на изпроводяк с министерството.
А сега сериозно! Лично познавам болници, от типа на девинската, дето я давахте за пример, че и по-големи – например държавната МБАЛ в Бургас, които спасяват човешки животи! Даже и в условията на масово постъпване на пациенти. Като при атентата в Сарафово. И без да чакат помощ от София. Ако това не е качество, здраве му кажи! Защо не казахте на зрителите, как се получава качествена болнична помощ без болница? Вярно е, че медицинската помощ е комерсиализирана, само че в столицата и 2-3 големи града. И я направиха такава мениджъри от типа на един ваш генерал, дето ви остави със сто милиона дълг.
Бъдете жив и здрав колега.
Само не се шегувайте със сериозни неща от жълтите павета!
Не е време за шеги!