понеделник, 3 декември 2018 г.

ДОКУМЕНТИТЕ ..... С НИКОЛАЙ КОЛЕВ

Под това заглавие бях решил да публикувам на стената  си във Facebook документи, свързани с ВМА и правителствена болница от личния си архив и даже качих три колажа по темата.
По-късно се сетих, че така те ще останат скрити за широк кръг от читатели. По тази причина реших да използвам личния си блог в Internet. Не на последно място и защото зная, че го четат и лекарите от военната болница в София.
Няма да коментирам документите. Те говорят достатъчно сами за себе си.  Ще си позволя обаче да публикувам откъси от книгата на академик Илчо ДИМИТРОВ – „В правителството на Жан Виденов, дневник“ (София, 2018), които имат отношение към времето, за което се отнасят част от документите.
Изводите и коментарите от публикацията оставям на тези, които ще посетят блога ми.
„……
23 юли 1995 г.  – неделя
….
Пратих на Жан копие от едно писмо на д-р Чирков до някакъв грък – иска 10 хил. долара за операция на сърце (казват, че в САЩ такава операция струва 4 хил. д.), извършена в държавна болница(!) Даже във Военна болница лекарите без срам си искали огромни хонорари: +ще си продадеш жилището, ако нямаш пари“, казвали направо на болните. Фактически здравеопазването става платено в полза на лекарите – държавни чиновници в болници – държавна собственост. Д-р Виткова вярва, че с повишаване на заплатите им ще се пресече корупцията. Аз я репликирах: тогава да поощрим корупцията и сред учителите, щом това е условие за по-високи заплати (стр.268).
10 август 1995 г. – четвъртък
….
В същото време бе предварително ангажиран (Жан Виденов – бел.моя) и доста се нервираше на възраженията срещу предложенията за възстановяване на правителствена болница (възразявахме д-р Виткова, военният министър Павлов, от чието ведомство тя се отнема, и пак аз), докато го подкрепяха най-близките му като вътрешния министър Начев, Коралски, Д. Конакчиев …. Отложи се (стр.276-277).
31 август 1995 г. – четвъртък
Един от въпросите на заседанието бе правителствена болница – ръководството й, подкрепяно от кабинета на Жан иска да й върне раншния статут на пряко подчинена на МС (това става по инициатива на депутати от различни парламентарни групи), други държат на старото й подчинение на Министерството на отбраната (военна болница), което бе извършено по демагогски съображения в началото на 1989 г. (И.Д. греши за времето. Демагогските съображения се появиха през декември 1989 г., когато Тодор Живков бе свален чрез преврат – бел.моя) Намесват се и личните интереси на лекарите – противопоставяне между военните и гражданските; на сегашното положение държат МО, МЗ, висш медицински съвет, вестник „Дума“ – превръща се в политически въпрос като лайтмотив е, че „номенклатурата“ пак си връща привилегиите. Споделям тези съображения, но се безпокоя от дезорганизацията и корупцията, която обхваща болниците, навлиза и във военната, а правителствената  все още пази равнището на обслужване и етика – в нея повечето пациенти са обикновени граждани, в което се убедих при престоя там (преди бе съвсем кастова). Разбрах, че се е взело соломоновско решение – болницата вместо към МС да премине към Министерството на здравеопазването (стр.285-286)….. “
ДОКУМЕНТИ ЗА ВИСШИЯ ВОЕННОМЕДИЦИНСКИ ИНСТИТУТ И ВМА
 




Не можах да установя авторството на документа. Бележките с оранжев цят са мои (Н.К.)
  

ДОКУМЕНТИ ЗА ПРАВИТЕЛСТВЕНА БОЛНИЦА




Няма коментари:

Публикуване на коментар