петък, 6 септември 2013 г.

Изящната словесност

Днес г-жа Милена Фучеджиева и проф Драгомир Драганов гостуваха в сутрешния блок на Нова ТV. От въпрос на въпрос се стигна и до актуалните събития. Оказа се, че госпожата е много притеснена от факта, че Н.Пр. Филип Отие не е удостоен с орден „Стара планина”. Позиция на българското правителство, която подкрепям с две ръце като израз на българофилство. За разлика от шикалкавенията им по отношение на участието ни във войната срещу Сирия. Особено на външния министър. Убеден съм, че българската интелектуалка не си даваше сметка, че ако г-жа Елена Поптодорова се включеше сред протестиращите срещу войната в Сирия пред Белия дом, щеше да бъде незабавно обявена за „персона нон грата”. Както и да е! Реших обаче да посетя блога на г-жа Фучеджиева. С надеждата да разбера по-добре  политическите й пристрастия (http://milenafuchedjieva.blogspot.com). И там попаднах на текст с изящна словесност. Цитирам, без да редактирам текста, като се извинявам на читателите за цинизмите на авторката:
[b]„путка – умерен български интелектуалец” [/b]
[i]„.......аха, ще викам оставка от лаптопа ми, и няма да си мръдна задника, защото хората си получават заплатите и си налягат парцалите, правят се на бунтовници във фейсбук, пишат бунтовни поеми, а само преди половин година ме убеждаваха, че станишев е много по-добър вариант от бойко борисов, защото бил интелигентен. тези кротки интелектуалци гласуваха за меглена кунева, защото била интелигентна, а може и да са гласували тайно за бсп - кой знае какво става зад завеските, нали станишев е свръх-интелигентен, и изобщо са едни умерени интелигентни хора - путки, на народен език, езикът, който разбира електората.
пишете поеми, крещете и свиркайте, аз ще протестирам вече по-удобно, от къщи, защото трябва да мисля за хляба си, и нито имам време за разходки, нито енергия за раздаване.”[/i]
Прощавам Ви г-жо Фучеджиева неизползването на главни букви. Сигурно си мислите, че така сте по-читаема! Не мога обаче да се съглася с Вашата дефиниция за интелигентите, които не протестират! Вие срещу какво протестирахте в центъра на София? Само не ми казвайте, че е заради Деян Пеевски! Искам и да Ви напомня, че интелигентите не са само писатели, музиканти, поети и художници. А всички онези, които си вадят хляба с умствен труд!
С неуважение!

Няма коментари:

Публикуване на коментар