неделя, 15 септември 2013 г.

Дуалната система за образование-що е то?



Според http://www.advantageaustria.org/international/zentral дуалната система – комбинираща теорията и практиката – се прилага както в учителските професии, така и в средните професионални училища. Учебните планове или основните пунктове на образованието се съобразяват и нагаждат към изискванията на икономиката, а в предприятията учениците се обучават компетентно по специалността си или провеждат там стажовете и практиките си.
Според министърът на образованието и науката Анелия Клисарова (Нова ТV, предаването „Събуди се”) възможността да се обучат децата да имат професионални умения, когато завършат и да могат да се реализират веднага на пазара на труда, това е връзката между обучението и бизнеса или това са първите стъпки към въвеждане на Дуална система, завърши министър Клисарова (цитат по http://www.blitz.bg/news/article/222341).
Отново откриваме топлата вода!
Г-жо Клисарова,
Какво бяха българските:
        професионални-технически училища;
        техникуми?
Ако не си спомняте, ще Ви припомня. В първите се обучавах ученици в професии, които не изискват средно образование. А и самите обучаващи се не горяха от желание да получат средно образование.
В техникумите се получаваше средно образование. Но акцентирането върху професионалната обучение не позволяваше на випусниците да кандидатстват в определени специалности от висшето образование - например медицина. Подобни средни професионални училища има в България и в момента.
Как си представяте дуалното обучение в езиковите и математически гимназии? Например като ги обучавате за ватмани чрез ПУЦ. Нещо познато на българските родители от 90-те години на миналия век. В това число и на мен като баща.
Пустата любов към чуждиците и копиране на чужди образователни модели, само защото са чужди са затрили не един министър! Пазете се госпожо Клисарова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар