четвъртък, 27 август 2015 г.

Принос към телефонния триаж на МЗ и ЦСМП....

Специален поздрав на анонимните автори на „фундаменталния” труд „Медицински стандарт Спешна медицина”.
Имам подозрения от къде са преписвали, но ги оставям за себе си.
По повод на революционната идея за телефонен триаж (СОРТИРОВКА), приятелски им напомням, че съществува още една сортировъчна група - код ЧЕРНО, сиреч пациенти с нулев шанс за оцеляване. В младите ми години като военен лекар я наричахме група за „последни грижи и предсмъртни утешения”.  Отношението ми към телефонната сортировка може да видите на снимката.
Обръщам внимание на триажните екипи, че пациентите имат чудното свойство да преминават от една спешност в друга - от зелено, през жълто, към червено и накрая в черно!
Предлагам на гусин МинистЕра да съгласува проекта за стандарт със Светия синод и Главното мюфтийство по отношение на код 4 - черно!

сряда, 19 август 2015 г.

Данък “вредни” храни - добре, ама как?*



За поредната идея на мускетарите от здравното министерство бях решил да пиша в една по-обширна статия за малумството в здравните реформи. Да, но материала на Тихомир Тончев в  „24 часа” (19.08.) ме накара да избързам. Според автора, цитирам:  Така и сега големите критики срещу идеята са по-скоро страх от нероден Петко и от лобитата на големи производители. Нека оставим експертите да излязат с конкретни предложения и тогава общественото мнение или ще ги оплюе и те няма да станат факт, или пък ще ги подкрепи. И може поне мъничко да се подобри здравето на поизчезващата ни нация.”
Де ги видя автора тези големи критики не зная.
Искам обаче да го попитам, ако недомаслените идеи на баш меринджеите на републиката станат факт, какво ще ядем? Щото по тази логиката трябва да се забранят:

  • Кренвиршите, приготвени по един стар лаф от времето на СССР от „ухо, горло, нос, писка, сиска, хвост”;
  •  „Овкусените” мръвки от някои магазинни вериги, за да се прикрие, че са от меса в стадий на развала;
  • Сирената, кашкавалите и киселите млека, съдържащи „вода, сгъстител и ароматизатори”;
  • Видовете хляб, различаващи се според количеството на вложения оцветител - остатък от кафемашините за Еспресо;
  •  Нитратните зеленчуци и т.н.  и т.н. - списъкът е безкраен.

Инициативата ще има и странични ефекти:

  • Ще разсърдим новият голям брат, щото трябва да изгоним McDonalds;
  •  Ще останат без приходи национално-отговорните телевизии. Рекламите на обезмирисители на полови органи от рода на „Интимо хелп”, дамските превръзки „Always Light” с уникална система Dri Plus или тампоните „Labellia” за скриване на цикъла,  Екзодерил солуцио”, за да не ти миришат краката при гъбички, „Еспомизан” на Фрамар, за да не пръцкаш  и „Простенал уно” - да пикаеш като мъж и да вдигаш самолета, няма да могат да компенсират тези на снакерси, снукерси и тям подобни, които трябва да ядеш, за да „приличаш на човек”.
  • Ще се затворят училищните лавки, щото няма да има какво да продават и ще се увеличи безработицата в България.
  • Кесиите на мамите и татковците ще олекнат, щото МФ ще се присети да въведе еднакъв данък за вредност върху всичко, което се яде, за да облекчи събираемостта му от НАП;
  • Ше фалират малките магазинчета за сладкарски изделия и т.н. т.н.

Инициативата на видните здравни „меринджеи” си заслужава иронично-подигравателен тон на коментара.
А на въпроса на господин Тончев от заглавието ще отговора така - "Данък вредни храни - ама никак!" 
Парацелз  (1493-1541) - швейцарски лекар, учен, алхимик, астролог и философ е казал: „Dosis sola facit venenum”. И англичаните имат хубава пословица: ”One man's meat is another man's poison”!  
*-заглавието е от публикацията на г-н Тончев