четвъртък, 14 март 2019 г.

[5:20] НЕ ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛСТВУВАЙ ……

„Тия думи изрече Господ гръмогласно към цялото ви събрание на планината изсред огън, облак и мрак (и буря), и повече не говори, и ги написа на две каменни скрижали и ми ги предаде [5:22]. Думите Господни и заглавието на публикацията са от ПЕТА КНИГА МОИСЕЕВА – ВТОРОЗАКОНИЕ.
На 10.03.2019 г. се загледах в предаването на Росен Петров (Операция „ИСТОРИЯ“, TV On Air). Не щеш ли, вторият гостенин се оказа моя познайник от Военна академия – полковник от резерва Йордан Костадинов (работеше като чиновник в Учебния отдел от 1999 или 2000 г.).
Йордан Костадинов на черно-бялата снимка.


Заслушах се в разказа на Данчо за въздушните удари над Югославия през 1999 година и ….. как прелитащите във въздушното пространство на България самолети са станали причина да се уволни от БА.  Полковникът подал рапорт за напускане, след като докладвал за засичане на чужди бойни самолети в нашето небе, но докладът не допаднал на тогавашния министър на отбраната (Георги Ананиев, чието име Костадинов спести, както и последващата разправия с генерал Михо Михов, по това време началник на ГЩ – бел.моя). За да не разводнявам писаницата си, ще пропусна думите му за „най-голяма военна мощ“ на България през 1989 г., когато страната ни е разполагала с над 600 модерни бойни самолета, 3600 танка, 6 работещи авиационни бази, над 120 хиляди служещи (тези данни могат да бъдат открити от всеки любопитен българин в Google, друг е въпросът как бихме издържали такава армия днес – бел.моя), за „големият грях“ дето сме си „затрили“ войската и как основната „роля на казармата“ била „да превърне момчето в мъж“.
Позволявам си да коментирам само разказа за уволнението на Данчо, който, по-подробно описан, може да намерите в сайта Pan.bg от 30.11.2013 г., цитирам:  „ …По време на войната в бивша Югославия давах и оперативен дежурен в щаба на ВВС. Така се случи, че в деня, когато беше най-голямата патаклама, бях наряд. В този ден, или по-точно през нощта, натовските самолети извършиха може би най-многобройните бомбардировки. Летяха само по тъмно и на голяма височина, за да не ги стигат сръбските ракети. Всички знаеха, че изтребителите на пакта влитат и се оттеглят през наша територия, но властите тогава упорито отричаха, защото официално нямаше решение на парламента, че си даваме небето да бомбардират Югославия. Този ден над нашата територия преминаха няколкостотин натовски самолета. Беше нещо невероятно. Гледам планшетистките, побъркаха се. Разказа им се играта, ръцете им отмаляха, целият планшет побеля от нанесените цели. Нали трябваше да нанасят всяка движеща се точка (планшетистките, които нанасят въздушните цели се намират в Централен команден пункт на ВВС, пропускам къде е разположен, макар че зная, но не ми е известно за оперативни дежурни в него да са назначавали политически офицери – бел.моя) На сутринта в щаба дойде тогавашният министър на отбраната Георги Ананиев. Рапортувах и му съобщих, че по време на дежурството ми са открити и съпроводени еди- колко си цели. Той ме прекъсна: „Чакайте, нещо бъркате. Вече съм обявил, че над територията на Република България не са прелитали самолети на алианса.“ Отговорих му: „Това вие го казвате, но аз съм полагал военна клетва и в нея пише: „Заклевам се да бъда честен, храбър, дисциплиниран и бдителен воин.“ Честността е записана на първо място, а дисциплинираността, тоест изпълнението на заповедите, чак на трето. Истината съм я видял с очите си.“ Ананиев се ядоса, потъмня и рече: „Значи казвате, че министърът лъже.“ Отговорих му, че не съм заявявал такова нещо, но истината е друга. А той пак си държеше на своето: „Значи твърдите, че лъжа! В такъв случай знаете как да постъпите.“ Успокоих го с думите: „Считайте, че до обяд рапортът ми ще е на бюрото на командващия.“ Така и постъпих. След което ме уволниха“.
Изглежда, че Данчо обича да конфабулира*(ще си спестя една друга думичка). За да подчертая тази му склонност, ще си позволя още един цитат: „…Инициативен комитет от кюстендилски общественици и членове на БСП обяви подкрепата си за кандидат – президентската двойка ген. Румен Радев-Илияна Йотова. Той се създава по инициатива на полк. Йордан Костадинов, който е бил преподавател на ген. Радев във Военната академия“ и го познава лично“ (Дарик радио,13.09.2016 г.).
Чудя се какво ли му е преподавал от 1994 до 1996 г., когато президентът Румен Радев е бил слушател в командно-щабния профил на Военна академия „Г. С. Раковски“, тогавашния, все още полковник от ВВС Костадинов?
Драги ми смехурко Йордане, помни десетата заповед Господня и лъжи, чоджум, ама на маса сред пенсионери, а не в телевизионно студио!
Уважаеми журналисти, проверявайте си гостите! Ако искате да ви ВЕРВАМЕ!
*- от confabulation – запълване на паметта със събития, които могат да бъдат напълно измислени (справка барон Мюнхаузен – бел.моя), да се отнасят за други лица или да са смесици от двете.


1 коментар:

  1. Прекалено мек си доценте ! Удари го с черпака по тъпата кратуна !

    ОтговорИзтриване