петък, 16 ноември 2018 г.

ЧОМСКИ ИЛИ ПРИНОС КЪМ ТЕОРИЯТА НА ШАРП ЗА НЕНАСИЛСТВЕНО СВАЛЯНЕ НА ВЛАСТТА

№ 1. Отвличане на вниманието
„….Постоянно отвличай вниманието на гражданите от истинските социални проблеми, и го насочвай към теми, които нямат реално социално значение. Стремете се гражданите да бъдат винаги заети с нещо несъществено и да не им остава време да мислят…“ (от книгата му „Тихо оръжие за спокойни войни“). Методът е лесен за изпълнение. Изисква само да наситиш информационното пространство със  съобщения, които нямат абсолютно никакво значение за важните обществени проблеми и решенията, които се вземат.
№ 2. Създай проблеми, а след това предложи решение.
Нарича се още „проблем-реакция-решение“. Създаваш ситуация, която предизвиква негативна реакция сред населението, така че то „само да вземе“ решенията, които са ти необходими. Например раздухваш до неимоверни размери проблема за цените, първо на хляба, след това на горивата и т.н., за да предизвикаш масово недоволство, което да изведе хората на улицата и да поискат оставката на правителството.
№ 3. Постепенно примирение.
Никога не провеждай едновременно непопулярни мерки. Непопулярните мерки се въвеждат постепенно, ден след ден. В противен случай могат да предизвикат революция.
№ 4. Отложи изпълнението.
Представи дадено решение като „болезнено, но необходимо“ и накарай гражданите да повярват, че то е необходимо да се проведе в бъдеще. Така те ще свикнат с мисълта за промените, които искат „жертви“ и те смирено ще ги приемат когато му дойде времето.
№ 5. Отнасяй се с народа като с дете.
При публични изяви използвай доводи, персонажи, думи, интонация като че ли говориш на дете в училищна възраст, сиреч използвай инфантилни речеви практики. Вероятността слушателите да ти отговорят с безкритична реакция, характерна за децата между 8 и 10 годишна възраст, е твърде голяма.
№ 6. Опорната точка трябва да бъде върху емоцията, а не върху мисленето на слушателя.
Първо, защото емоциите са враг на логиката. И второ - емоционалният фактор отваря вратите на подсъзнателното и позволява да внушиш мисли, желания, страхове, модели за поведение. Някои наричат метода невролингвистично програмиране.
№ 7.Поддържай невежество и култивирай посредственост.
С  помощта на съвременните средства за масова информация, това става изключително лесно. Замислете се за съдържанието на програмите на т.нар. националните телевизии и не само на тях.
№ 8. Посредствеността трябва да се превърне в модел на поведение.
Този метод е пряко свързан с предходния. За изпълнението му допринасят скандалите, жълтите новини, магиите, врачуването и популистките акции.
№ 9. Акцентирай върху чувство за собствена вина.
Хората трябва да бъдат убедени, че сами са виновни за личното си неблагополучие. Така те започват да се самобичуват. Техниката успешно се ползва в религията за направляване на действията на вярващите в нужната посока.
№ 10.Винаги знай за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си.
За целта използвай всички постижения на приложната психология и невробиологията. Така ще имаш по-голяма власт над хората и ще можеш по-ефективно да ги управляваш, отколкото те самите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар