вторник, 9 октомври 2018 г.

ЕКСПЕРИМЕНТ С МИШИЯ РАЙ

Проведен е през 1968 г. от John B. Calhoun (1917-1995). Калхън е американски етолог и изследовател на проблемите с популационната плътност нейното влияние върху поведението.

Калхън и  екипът му създали миши рай с всички удобства за живот на гризачи. В него заселили 4 двойки гризачи. Изпаднали в нирвана от рая, двойките се заели с размножаване и на 55 ден се родило първото потомство. След всеки следващи 55 броят на гризачите се увеличавали. Но до 315-я ден…., когато скоростта на размножение спаднала ТРИ ПЪТИ!
И няма да повярвате…., живеещите в РАЯ, РАВНИ помежду си, ЩАСТЛИВИ и „ДЕМОКРАТИЧНИ“  мишки, без грам външен натиск взели, че създали йерархично общество.;
Най-ниско в „йерархията“ и в най-лошото (според разбиранията на гризачите) място в рая, били изгонени младите мишки. Ситите, здравите и нежелаещи ДА ОСТАРЯВАТ ГРИЗАЧИ, не желаели да освободят място в социалните ниши на „младоците“ и непрекъснато ги УНИЖАВАЛИ. Стигнало се до там, че уплашените младежи се отказвали да ЗАЩИТАВАТ своите бременни партньорки!
Оставените на произвола бременни самки станали много агресивни. Пък и какво друго им оставало. Те започнали да нападат всички, включително и своето потомство. Малките самки, които успявали да се спасят СТАВАЛИ ОТШЕЛНИЧКИ и ОТКАЗВАЛИ ДА СЕ РАЗМНОЖАВАТ.
В райските условия за живот започнала да спада раждаемостта и да се увеличава смъртността.
Появили се и мъжки гризачи „КРАСАВЦИ” или по-точно НАРЦИСИ. Те не се борели за самки, не защитавали собствената си територия и не се борели за нова. Те се радвали на живота, „хапвали и пийвали” и се радвали на САМИТЕ СЕБЕ СИ.
Така се оформили се две групи гризачи – самки-отшелнички и мъжки-нарциси. Те живеели в рая, където нямали никакви грижи и не се интересували едни от други…Ама сексуални наслаждения все пак им се искали… И сред гризачите се появили хомосексуалисти и лесбийки…
Но и това не бил края на експеримента.
Преситените от рая гризачи ….. станали КАНИБАЛИ. Вероятно в търсенето на нови, по-силни усещания….
В мишия рай настъпила пълна деградация. На 1780-я ден умрял и последния обитател на рая.
Обществото на гризачите се САМОУНИЩОЖИЛО.
РАЯТ се превърнал в АД!

Няма коментари:

Публикуване на коментар