понеделник, 3 септември 2018 г.

ЧЕТЕТЕ БРЕ, …….!

Днес (03.09.2018 г.), около обяд публикувах на стената си във Facebook следващата таблица с простичък въпрос: „От коя агенция и къде е проведено проучването?”.


Разпространих я в няколко групи, две, от които са известни с „разбирачите си” – otbrana.alle.bg и Група за протест на Българската армия. Пълно мълчание на „знаещите”. Не се надявах и на отговор. Виж ако засягаше някои от недосегаемите, да ме бяха скоростно налазили и оплюли.
Ама то трябва и да се чете, другарки и другари от кадъра, резерва и в отставка1.
Да се четат и сериозни неща, а не само подпорки.
По тази причина прекратявам енигмата, която създадох, побългарявайки графика на „Левада-центр” от юли т.г. Тя илюстрира проучването на изследователска група „Циркон” с ръководител Игор ЗАДОРИН, който е и координатор на социологическото сдружение „ Отворено мнение”. Интервюто на Олга Филина със Задорин е публикувано в последния брой на списание „Огонëк”.


Ще си позволя да цитирам и част от отговорите на Игор Задорин:
„…Изследването е дело на доброволци – журналисти и социолози. Искахме да разберем какво хората могат да кажат за своето бъдеще, когато за него „под път и над път” говорят политици и социолози. Ние не давахме на анкетираните предварително подготвени варианти за отговори. Предлагахме им да поразсъждават на глас по три теми – как виждат своето лично бъдеще през 2025 г., какво е бъдещето на техния град и регион и накрая – какво бъдеще за държаната биха искали да има. В резултат на това ние получавахме не стандартизирано попълнени анкети, а развърнати съчинения по зададените теми. Събрахме над 300 интервюта, от които стотина бяха анонимни…Руснаците са като таралежи в мъгла,  те живеят чрез допир, ден за ден. Отучени са да мислят в категории за бъдещото си развитие – за 10 години напред и по-нататък… Когато разсъждават за бъдещето, най-честата дума, която употребяват е „децата”, сиреч бъдещето за нях е свързано с тези, които ще ги продължат… (край на цитата)”.

Всяка прилика с българския манталитет и обективността на нашенските демоскопски агенции е случайна.
Който може да мисли, да мисли!
А любопитните могат да прочетат пълния текст на интервюто на Филина със Задорин на адрес:: https://www.kommersant.ru/doc/3725214?utm_source=ogonek&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter.
Няма да съжалявате!
Бележка:
1-думата е употребявана и в Българската война, за означаване на офицери от резерва, които поради навършване на определена възраст не подлежат на свикване под знамената.


Няма коментари:

Публикуване на коментар