сряда, 4 юли 2018 г.

ЗА ПРОТЕСТИТЕ, СОЦИОЛОГИЯТА И .... НАДЕЖДИТЕ


Понякога хората, протестиращи на улиците – без значение от темата на протестите, – отказват да се асоциират с едно или друга политическа сила (случайно или не е друга тема).
В последно време те искат да разговарят с „премиера” (разбираемо, като се има предвид страха му от протести под прозорците на „Дондуков” № 1).
Този отказ от политическо представителство е неопровержимо доказателство, че не става думи за протести, а за акции, в които всяка от „протестиращите” групи е сама за себе си – майки на едни деца-инвалиди срещу майки на други деца-инвалиди; едни шофьори (на автобуси  и тирове) срещу други шофьори (на автобуси и тирове) и т.н. и т.н. … Примери в нашата действителност дал Бог.
Изглежда, че схващанията, че „битието определя съзнанието” и че „проблемите обединяват хората” са несъстоятелни. Нещастието, въпреки поговорката, не помага за възникване на солидарни групи от българи. Надеждата, че едно или друго недоволство от само себе си ще се канализира в „революция” е толкова наивно, колкото и да обявиш аморалното си поведение за модел за подражание.
От тази гледна точка  ми се струва, че не бива да се вярва безрезервно на социологическите проучвания и на политологическите мантри. Като тези на Страхил Делийски (де да беше само той...), който не подминава ТV студио, в което да не твърди, че „народното недоволство” расте и в скоро време ще „избухне”!
Социолози и политолози твърдят, че в България има офанзивно нарастване на недоволството и агресивността. Апропо, последната е видна сред определени обществени групи и без демоскопски проучвания – по магистралите, в училищата... Само че дали е от вчера или е от по отдавна?.
И доста политици (парламентарни и извън парламентарни) се надяват те да избухнат и да ги доведат на власт.
Всуе*, би казал един поет!
В страната ни липсват рационални конфликти, които да бъдат разрешени чрез революции. Както преди време се опитваше да ме убеди Иво Беров за причините за ВОСР**, цитирайки откъс от книгата на Андрей Платонов, „Чевенгур”! Беше забравил, че селяните в тази държава са били безправни, а децата им са умирали не само по време на Империята на Романови, но и при Сталин…..
Уважаеми читатели на  блога ми,
В България има офанзивно нарастване на „кухненското недоволство” „недоволството пред телевизора”, а за по-грамотните – и „във Facebook”..... 
Те са ми до болка познати и ви уверявам, че никак не са опасни за властта. Която и да е тя…
На какво се дължи подобен тип недоволство?
Може би на:
а) Византийското робство;
б) Османското робство;
в) Фашизма;
г) Комунизма;
е) Китайския ревизионизъм;
д) Американския империализъм;
е) Хибридната война на Путин и ...... прочие!
Знам ли?
*-напразно, напусто, на вятъра, залудо, нахалост, без полза.
**-Велика октомврийска социалистическа революция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар