неделя, 1 юли 2018 г.

СРЕЩАТА ПУТИН-ТРЪМП.....

„Москва беше принудена дълго време да чака „пълноценна” среща на Путин с Тръмп. Главата на Белия дом беше дълго време „ухажвана”, особено в първите дни след изборната му победа. Само че американския президент на фона на подозренията за връзките му с Русия не „бързаше”…
Фактът, че срещата ще се състои е успех за Москва. Там отлично разбират, че не ги очакват гигантски крачки в  сближаване на позициите. Може би Путин разчита в личните разговори да убеди отслабения (според него) Тръмп, че Вашингтон и Москва имат общи врагове..”
Кои са важните теми за Москва (по мнението на авторите – бел.Н.К.):
„Контрол над въоръженията. Преди изборите Путин представи пред  света новото руско ядрено оръжие. Но той иска да се договори в областта на обикновените въоръжения. Кремъл обвинява Вашингтон за едностранното излизане на САЩ от Споразумението за стратегическите настъпателни оръжия. Путин се надява да намери съюзник в лицето на Тръмп за числеността на натовските сили в Европа, доколкото американския президент иска да съкрати отделяните средства за европейската безопасност…
Друга любима тема за Кремъл е „борбата с тероризма”. Москва иска да е сигурна, че размяната на информация между специалните служби на двете държави по време на кризи ще продължи…
Остро стои и въпросът за регионалните конфликти. Кремъл се надява на координирани действия в обърканата военнополитическа ситуация в Сирия, в която Москва и Вашингтон са от двете страни на фронтовата линия.. Надеждите на руското ръководство по отношение на украинския въпрос са свързани с двустранните преговори относно контингента на ООН…. Важна тема в хода на преговорите е завръщането на Москва в G7..”
Що се отнася до Тръмп, който „често сменя гледната си точка, особено в отношенията с  Путин” основните теми на преговорите (по мнението на авторите – бел.Н.К.) са:
 „Сирия и Иран: при съдействието на Русия и Иран, сирийския диктатор Асад подложи собственото си население на удари с химическо оръжие.  Самият Путин косвено прекрачи червената линия, според разбиранията на Тръмп, което наложи през април САЩ да нанесат удар по Сирия…
Тръмп ще поиска от Путин да удържа юздите на Асад и да го лиши от възможност да използва химическо оръжие. Неприемливо за САЩ е иранското военно присъствие в Сирия. Никой друг не може да усмири режима на моллите освен Путин. Ако Путин успее да принуди Иран да напусне Сирия и да ограничи ядрените му амбиции е вероятно Тръмп да даде перспективи на Москва за отмяна на икономическите санкции..
Що се отнася до Северна Корея е ясно, че без „благословията” на Русия е невъзможен както мирния процес, така и ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.
 Важна тема за Тръмп е и предполагаемата руска намеса в предизборната кампания в САЩ. Той се надява, че с помощта на Путин ще успее да дискредитира работата на комисията на Роберт Мюлер (бившият директор на ФБР Робърт Мюлер е назначен от министерството на правосъдието за специален прокурор, който разследва предполагаемата руска намеса в изборите на САЩ – бел.Н.К.) и да поиска прекратяване на разследването. 
Известно е, че Тръмп винаги е проявявал сдържаност в критиките си за действията на Москва в Крим. Вероятно той няма да превръща анексията на полуострова в драма, или поне до тогава, докато Путин му оказва съдействие в разрешаването на сирийската, иранската и северно корейската задачи..”

Няма коментари:

Публикуване на коментар