вторник, 15 май 2018 г.

ДА ЧУЕМ И ЕДНО ДРУГО МНЕНИЕ….


Игор ГИНДЛЕР, „Иранската бомба….1



„…..американските привърженици на Иран, казва, че договорът предвижда международни инспекции. Да, предвижда. Но само по отношение на гражданските обекти. Влизането на международните инспектори във военните обекти е забранен.
….
..сделката с Иран не предполагаше пълното прекратяване на обогатяването на уран. Бомбата просто щеше да бъде построена…., но с една отсрочка от 10 години. Защо 10 години. По една причина – Коранът предписва, че договорите с неверниците не могат да бъдат по-дълги от 10 години. …. Впрочем Иран предвиждаше да концентрира усилията си по създаване на ракета.носител на ядрено оръжие.
Тръмп стоеше пред дилемата – или да остави нещата такива каквито са, и след максимум 10 години Иран гарантирано да притежава атомна бомба, или да напусне споразумението и да направи всичко възможно, за да лиши Иран от мераците да създава бомба. По-рано САЩ  нямаха възможност да изберат друг вариант, но днес, благодарение на Тръмп, е създаден близкоизточен аналог на НАТО – Израел,  Саудитска  Арабия и други по-малки, но много богати нефтени кралства. Главната задача на новия еврейско-сунитски съюз е противодействие на шиитски Иран.
Даже иранските фанатици трябва да се съобразят с израелските технологии, плюс американското оръжие, плюс многомилионните  арабски армии.
….
Проблемът с иранската бомба не можеше да бъде решен извън проблема с бомбата на Северна Корея. Северна Корея подпомагаше с ядрени технологии и Сирия и Иран, технологии,които получи от Русия.
….
Помните ли секретното приложение към пакта Молотов-Рибентроп? Сговорът с Иран също имаше секретно приложение, и по-точно няколко приложения. В третото приложение към договора страните по него се задължаваха да гарантират неприкосновеността на Иран както в случаи на нарушаване на неговите граници, така и при саботиране на ядрената му програма.
….
Както е известно, свитата на краля има важно значение. Около Обама винаги е имало проирански настроени съветници. Валерия Джаред, негова сътрудничка още от чикагските му времена, е родена в Иран и до днес говори фарси по-добре от английски (родителите й са американци, а авторът твърди, че е мюсюлманка-шиитка, за което не намерих други потвърждения в мрежата – бел.моя). Бащата на Обама е бил малцинство в малцинството – мюсюлманин в християнска Кения и не просто мюсюлманин, а шиит (и за това твърдение не намерих друго потвърждение в мрежата – бел.моя). А дъщерята на държавния секретар Кери Ванеса се омъжи не за американец, а за иранец. На сватбата свидетел от страна на младоженеца е синът на министъра на външните работи на Иран Зариф.
……
Удивително е, че нито една от арабските страни не поиска свикване на Съвета за сигурност на ООН за поредното „гневно осъждане на ционистите” по повод „непропорционалното използване на сила” (израелските удари по ирански военни обекти в Сирия – бел.моя). Мълчи и Арабската лига. А какво прави Хизбула? Тази терористична организация не просто притихна – тя явно се мъчи да се измъкне от опеката на Иран. На Иран му се наложи да атакува Израел сам. Но след съкрушителния отговор на Израел и Русия недвусмислено се дистанцира от Иран.
Струва ми се че Обама беше най-добрият президент. Но не за Америка, а за Иран.” 
Бележка:
1-със съкращения

 



 


Няма коментари:

Публикуване на коментар