понеделник, 16 април 2018 г.

ПРЕДИ 93 ГОДИНИ....

На днешния ден през 1925 г. КОМУНИСТИЧЕСКИ ЕКСТРЕМИСТИ взривяват купола на църквата „Свети Крал” (преименуван по-късно на „Св.Неделя”) в София.
 Загиват 213 българи, между които 12-т генерали, 15-т полковници, 7-м подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани (герои от войните за национално обединение 1912-1918), 3-ма депутати и множество граждани, включително ДЕЦА.
Ранени са 500 души. По последствията от атентата – убити и ранени, България оглавява класацията на сатанински деяния в света.
„Първенството” й е отнето след 70 години, когато в резултат на терористичен акт в Оклахома сити (САЩ, 18.04.1995 г.) са убити 164 души, а броя на ранените е 705.
ГОСПОДИ, ОПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ПОДОБНИ РЕКОРДИ (мой пост във Facebook)!

Съдбата на Храмът „Света София” през 1952 г.
 
Писмо на Наместник председателя на Светия Синод митрополит Кирил Пловдивски, бъдещ Патриарх на БПЦ до председателя на Министерския съвет Вълко Червенков, 26.01.1952 г.1.


….
„1. Всяка църква е свещена молитвена сграда и като такава трябва да бъде защитена, а от вярващите – благоговейно тачена. За каноническото съзнание на цялата църква, събарянето на Божий дом е тежък грях. Толкова повече това важи за една катедрала и особено за столичната, защото катедралата е майка-църква на останалите църкви. Събарянето на майката-църква ще засегне съвсем дълбоко сърцето на вярващите люде2
2. Катедралата „Св. Неделя” има своя голяма и значителна история в църковните борби на софиянци за духовна и национално-политическа свобода. Макар и не в днешния си архитектурен вид, тя е един скъп паметник, който трябва да се запази3.
3. Катедралата не е пречка за други сполучливи градоустройствени разрешения.
4. Във време, когато върховната  управа на Църквата ни полага старания за едно положително ориентиране на клира и вярващите люде към изграждането на нов обществен и държавен строй, събарянето на катедралата ще внесе голямо смущение в оценка за нейната дейност.4
Бележки:
1Вълко Червенков има участие в организиране на атентата в „Свети Крал”.
2Върху т.1 – „Катедралата е била по-рано църквата „Св. София”(най-вероятно от неизвестен служител на Държавна сигурност).
3Върху т.2 – „Не е вярно”(най-вероятно от неизвестен служител на Държавна сигурност).
4Върху т.4 – „Чрез подпомагане укриването на търсени от народната власт врагове ли?”(най-вероятно от неизвестен служител на Държавна сигурност).


Няма коментари:

Публикуване на коментар