събота, 24 март 2018 г.

НА БЛАГОВЕЩЕНИЕ...

Днес е Благовещение. На този ден (25 март – нов стил/ 7 април – стар стил) Св. Архангел Гавраил се явил на Дева Мария, възвестявайки: „Радвай се, Благодатна, Господ е с Теб! Ще родиш Сина Божий!”


В този свят за православни и католици ден, аз ще ви разкажа една притча, която прочетох в Интернет. Приемете я както искате – като богочовешка или обратното.
„Когато Ева нахапала ябълката от Дървото на познанието и я подала на Адам  оставаш с чувството, че Адам е жертва на недоразумение.


Не, той не е изгонен от Рая поради невнимание, от глад или от глупост…. Адам е съзнавал, че по този начин убива собствената си вечност. Но той е видял, че ябълката е нахапана не от някой друг, а от Ева. И е направил тази крачка  съзнателно. защото не е бил в състояние да я остави във времето, а той самият да остане във вечността… Не е искал да обрече Ева на страдание, а той да живее в Райската градина… Той е последвал Ева в ада, както Орфей Евридика….
Това може да се случи само в случай на голяма любов.
Това е саможертвата на Адам….
Той е казал на Ева: „Щом ти ще бъдеш извън Рая, и аз ще бъда с теб, щом ти ще раждаш в мъки, и аз ще ги споделя….”
При католиците съществува идеята за т.нар. „благословена вина” (felix culpa), която ние, православните не признаваме. Според нея, ако Адам не беше сгрешил, Христос нямаше да се яви да спасява света.  
Извършил си грях - добре. Но без греха ти не би станал човек.  Адам не е бил Бог, а човек! А Христос е бил Бог и се е превърнал в човек, заради спасението на човешкия род.
Адам е споделил участта на Ева, за да я спаси. Това е съзнателна проява на мъжкото, на вечното, на героичното спускане в бездната на грехопадението, за да а я освети със собствената светлинна и собственото сърце. Това е доброволна жертва, подобна на тази на Христос.
В това е и идеята на Великия пост – доброволно да се спуснеш в бездната, в смъртта, съзнателно да се отречеш от нещо, да извървиш пътя на доброволното страдание, за да възкръснеш, за да помогнеш чрез своята жертва на другите!”
ЧЕСТИТО БЛАГОВЕЩЕНИЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар