понеделник, 5 март 2018 г.

ДИСКУСИЯ....

Редовен зрител съм на предаването на БНТ1 „История.Bg” [1]. Сред снощните участници в дискусията по повод 75-та годишнина от спасяването на евреите от старите предели на Царство България бе доц. Албена Танева – психолог и политолог от Софийския университет. Впечатли ме опитът на дамата за философски обобщения на събитията, както и факта, че на няколко пъти бе прекъсвана от академик Георги МАРКОВ и професор Иван ИЛЧЕВ, изразяващи несъгласие с тезите й.  Виждах доцентката за първи път. На помощ ми дойде Google. Оказа се, че дамата е автор в сайта „Маргиналия” (www.marginalia.bg). С интерес прочетох статията й „За прочита на епизоди от историята и почтеността ни към миналото, настоящето и бъдещето”[2]. Оказа се, че цялото участие на доц. Танева в  „История.Bg” е ПРЕПОВТАРЯНЕ НА ТЕЗИ, РАЗВИТИ В ПОСОЧЕНИЯ МАТЕРИАЛ. Няма да ви занимавам с подробности, но си позволявам да цитирам малка част от публикацията: „Силовото никога не е било силно или трайно. Именно затова не-евреите трябва да се чувстват пряко засегнати и потърпевши от гонения на евреите, защото в битието си на социални същества индивидите не се делят по произход или вяра, а напротив – родеят се като членове на едно общество, което само заедно могат да изграждат и да спомагат за общото им добруване в този и в утрешния ден. Знаем началото, развитието и края на този злощастен период от европейската и световна история. Добре е да се вгледаме в него с широко отворени очи и да го прочетем от начало до край и неизбирателно. Само така ще можем да не бъдем съучастници от дистанцията на времето.” Писан е по повод честването на 9 май и е публикуван ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ (11.05.2015 г.).
Не отричам верността на написаното, но…..
Статията на доц. Танева е илюстрирана с доста снимков материал. Сред него и на книгата „Българската общественостъ за расизма и антисиметизма”, издание 1937 г., сборник от анкети, събрани от видни българи – общественици, учени, писатели, публицисти, артисти, художници и др. Те били помолени да отговорят на три въпроса: „Какво мислите за расизма като теория и практика! Как обяснявате антисемитизма? Мнението Ви за еврейството въобще и в частност за еврейството в България?” 
 
Сборникът на ПИТИ и доцент ТАНЕВА
Сред интервюираните се срещат люде от всякакъв политически цвят, включително и Тодор Павлов, представен като писател (подробности за известния деец на БКП може да прочетете в https://bg.wikipedia.org/wiki). Сборникът е съставен от българският журналист от еврейски произход Буко ПИТИ. (заминава за Израел през 1948 г.)
Уважаема доц. Танева,
Защо не ни разказахте за анкетата и отговорите, а непрекъснато повтаряхте едни и същи, макар и верни тези? Чиито послания НЕ МИ СТАНАХА ЯСНИ, както от участието Ви в телевизионната дискусия,        така и след като няколко пъти прочетох статията в „Маргиналия”!
А вие, дами и господа, преценете сами колко „мракобесен” е едноличният режим на Н.В.Цар Борис ІІ, установен след деветомайския преврат през 1934 г. в НАВЕЧЕРИЕТО на Втората световна война и присъединяването на България към Тристранния пакт. Можеше ли да се публикува такъв сборник в периода 1944-1989 г.
[1]Учудват ме патрЕотичните критики срещу „История.Bg” във Facebook и особено на дуото Солаков-Желев в ТV СКАТ.
[2]Сборникът на ПИТИ, можете да откриете на адрес http://pavelnik.esy.es/Biblio/Dokum/Antisemit/Antisemit.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментар