петък, 16 март 2018 г.

ПРЕЗИДЕНТСКАТА РЕПУБЛИКА….

„Парламентарната република атрофира, а парламентът се е превърнал в нотариат..”
Според стар еврейски виц, един шивач станал цар, но бил по-богат от предишния, защото ….. в допълнение към изпълнението на царските задължения приемал и поръчки за шиене1.
Е, а какво ще стане, ако ИСТОРИК (вариант – пожарникар, летец или друг) ни стане ПРЕЗИДЕНТ, но в ПРЕЗИДЕНТСКА република?
Лично аз не зная. Защото досега сме избирали за ПРЕЗИДЕНТИ в ПАРЛАМЕНТАРНА република
1.Философ;
2.Бракоразводен адвокат;
3.Агент на Държавна сигурност;
4.Преродила се в инженер ирландска пастирка;
Е, двама от тях станаха по-богати (досущ като във вица), но нищо фатално не  се случи за държавата?
Абсолютно нищо!
Просто защото по Конституция от споменатите хора НИЩО НЕ ЗАВИСЕШЕ. Което не означава, че ТЕ не правеха опити, къде по-явни, къде по-тайни да преобърнат нещата и да се сдобият с повечко власт….
***
Всеки знае, дами и господа, че кой където седне и стане, и най-вече гостите в телевизионните студия, НИ ВНУШАВАТ, че държавата ни боледува от корупция, нереформирана съдебна система, „липса на държава” (абдикирала държава) в икономиката, енергетиката, вътрешната сигурност, военното дело, здравеопазването, образованието и …. каквото се сетите друго.
Учил съм, че в сложните системи, предимно техническите (държавата също е сложна система – само че обществена) е задължително да се монтират „FOOLPROOF УСТРОЙСТВА”. Те ги правят „ГЛУПАКОУСТОЙЧИВИ”. Сиреч, предпазват системите, ако в тяхното управление случайно са АНГАЖИРАНИ ГЛУПАЦИ! Защото е известно, че когато управляват глупаци, ТЕ най-често ОСАКАТЯВАТ НЕ САМО СЕБЕ СИ…
Ето защо се съмнявам, днешни нашенски проблеми да се дължат на атрофиралата форма на управление?!
Мисля се, че произтичат от факта, ЧЕ В ДЪРЖАВАТА НИ ОТДАВНА СА ДЕМОНТИРАНИ ВСИЧКИ FOOLPROOF УСТРОЙСТВА???
Поне от 1989 г. насам.
***
Един български професор – Божо Д. обяви, че е намерил решение как радикално, сиреч със скалпела, да излекува всичките болежки  на държавата. Щял да промени Конституцията и да установи ПРЕЗИДЕНТСКА  република. Президентът щял еднолично да назначава само „професорски правителства” (справка 1934 г. Кимон Георгиев) и да разпуска, когато усети, че редуцирания до 120 души Парламент започне да атрофира! За съдебната власт нищо не продумва или поне аз не съм запомнил…
Да предположим – чисто теоретически, че идеята на Божо Д. се реализира. Ще ли са в състояние едноличният лидер на България – ПРЕЗИДЕНТА и неговите „беквокали” – „професорското правителство”, и зависимите парламент и съдебна власт взаимно да се уравновесяват/контролират, тъй че да не преяждат с права?
За правителството, парламентът и магистратите е ясно – ПРЕЗИДЕНТЪТ ще е уравновесителят!
Ами ако си изберем  нефелен ПРЕЗИДЕНТ, или избраният вземе, че ОБЕЗУМЕЕ?
Него #КОЙ ще го уравновесява?
Вие ли, Божо Д.?
Да речем, че някой каже: „Нещо с Президента не е както трябва?! Да направим независимо разследване!”
Хубаво, ама даже и ДНЕС, в Парламентарната република, няма НЕЗАВИСИМИ институции, които да разследват – ни ПАРЛАМЕНТ, ни СЪД! В парламента имаме 240 депутати с еднакви лица и безсмислени физиономии. Които си избират ПАРЛАМЕНТАРНИ АНКЕТНИ (разследващи) КОМИСИИ. За щяло и за нещяло! Да е последвало нещо от анкетите им? Имаме си и НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА ВЛАСТ. С магистрати, подобни на депутатите – сервилни и безлични! Да е произтекло нещо от техния труд?
Ще стане ли по-различно утре, в президентската република, г-н Божо Д.?
От къде ще си намерите независимите депутати, прокурори и съдии???
КОЙ ЩЕ СДЪРЖА ПРЕЗИДЕНТА, Г-Н ПРОФЕСОРЕ?
И няма ли огромен риск начело на ДЪРЖАВАТА  да застане НЕКОНТРОЛИРУЕМ или потенциално безумен президент?
Мисля си, че ни ОСТАВА само една НАДЕЖДА! 
Да си избираме ПРЕЗИДЕНТ, който никога няма да ОБЕЗУМЯВА! 
А когато СЛУЧАЙНО обезумее, да успява да ни убеди, че реализира екшън план, известен само нему, НО ЗА ДОБРУВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ!


1-тук и по нататък са използвани идеи и текстове от публикацията на Александър Рошчин (психолог) в LIVEJFURNAL
2-умишлено не споменавам последния президент, веднъж бях обвинен във Facebook, че не уважавам институцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар