четвъртък, 18 февруари 2016 г.

БЕЗ ТОНЕВ, ПО ТОНЕВСКИ



Вчера (17.02) във ВМА се проведе поредната военномедицинска дунанма*.
Специалист по този тип действия беше Стоян Тонев. Той успя да сложи в джоба си всички свои предшественици от последните 30-на години. Между другото за 12 години дунанма по ТV студията и по страниците на вестниците, господинчото успя да натрупа около 100 млн. лв. дългове.
Когато напусна Парламента (като депутат от листите на ГЕРБ) си рекох – край. Най-после колегите ми ще се захванат със задачите, заради които съществуват!
Май съм се лъгал.
Не зная кой е инициирал съвместното открито заседание на комисиите по отбрана, здравеопазване и вътрешна сигурност и обществен ред! От репортажите на Нова и OnAir ТV мярнах Дариткова, Михов, Мерджанов и Ненчев. Липсваше ми Димитър Байрактаров от ПФ, член на здравната комисия, но е възможно да не е попаднал в обективите на камерите.
Питах защо не се обсъждат ролята и възможностите на Националната здравна система в условия на биозаплахи, вследствие на миграционен натиск, а само на ВМА Дали това се дължи на факта, че Пепи Готиното е разстроен след дебата в сряда по вота на недоверие и очакваното днес гласуване. Или е инициатива на Кардашевска за подобряване на помръкналия публичен образ на ментора й след поредните скандали в отбраната. Но след като изслушах репортажите, прочетох малкото вестникарски материали по темата и най-паче като анализирах поведението на един от главните герои в дунанмата  – 65 годишния професор Плочев (дюсдисал** се с полева, пустинна униформа с пагони на полковник)  и с микрофон в ръка (като младия Плочев – диджеят на ВВМИ преди години) реших - дунанмата не е без участието на академията.
А сега по същество (текстовете в кавички са взети от медийните публикации)!

1.„ВМА е подготвена да реагира и за 10-20 минути да се отзове със свой екип при сигнал за атака с биологично оръжие в някой от големите български градове.” Лъжа, колеги? При атентата в Бургас, задачата за полет на „Спартан”-ите е поставена в 18,30 часа, а готовността за полет е обявена в 19,30 часа. Екипите на ВМА пристигат в МБАЛ Бургас около два часа след взрива, без да се пресмятат минутите за полет и пътя от летището до болницата? Това в рамките на 10-20 минути ли е?
2. „Ние имаме много неща, но за единични случаи, за масовост – мога да кажа, че здравната ни система ще фалира”. Какво означава масовост? Коя система ще фалира, колеги? На Софийската военна болница или националната? Вие май не познавате динамиката на епидемичния процес при различните заразни болести?
3. "През Военно-медицинска академия за три месеца са преминали някъде около 1400 бежанци – като прегледи. От тях около 200 са били болни от респираторни заболявания на дихателни пътища, около 112 са с диабет и 12 с травми. Това е профилът на преминаващите..". Ами той е такъв и в другите държави, колеги! Не се е чуло за страховити епидемии в ЕС. Г-н член-кореспондент и професор, колко и какви епидемии са регистрирани сред масово пребиваващите на територията на Турция бежанци. Като имате собствен опит и данните за комшиите, а и за другите държави, членки на ЕС, защо организирахте дунанмата?
4. "На думи вариолата и маларията отдавна са победени, но се оказа, че м.г. в САЩ е възникнал епидемиологичен взрив и се е наложила имунизация на 150 000 войници.Буквално преди дни пък двама български летци се върнали от Уганда с тежка малария и е трябвало по спешност да се доставят медикаменти от чужбина." Колеги, бежанците от САЩ ли идват? А относно маларията отново сте открили топлата вода! Още преди 1989 г. са регистрирани такива случаи сред екипажите на БГА "Балкан" (лека й пръст на компанията!). Включително със смъртни случаи, поради късно поставена диагноза в България! А причината - мъжете не си пиеха профилактичния препарат, защото смятаха, че им влияе на потентността и няма да могат да изчукат стюардесите (когато дестинацията е с преспиване). А не смятате ли, колеги, че проблемът с маларията изисква само едно - ликвидиране на биотопите на маларийния комар! Така ще профилактираме и "Зика"!
5. „....ВМА разполага и с отряд за бързо реагиране от 140 специалисти, има готовност за ползване и на въздушен транспорт.” Господин генерал, за колко време може да бъде построен личният състав на отряда и да бъде приведена в готовност за движение автомобилната техника, с която разполага? Това упражнение правено ли е някога?
6. „Началникът на ВМА ген. Николай Петров обаче заяви, че една епруветка с вирус, оставена на подходящото място, може да зарази цял град.” Та Вие се за Нобелова награда г-н Петров! Открихте нов, непознат на военната наука способ за прилагане на биологично оръжие!!

7. „Директорът на Клиниката по инфекциозни болести проф. Камен Плочев съобщи, че „черни” лаборатории разработват вариола (едра шарка) като според разузнавателна информация вирусът може да се използва за биологично оръжие.” Ново откритие за Нобел по медицина!! Ако бяхте чели внимателно своя учител по епидемиология професор Николай Купенов (светла му памет!) щяхте да запомните, че през 1763 год. (преди 253 г.!!) английският генерал Амхерст подарява на двама индиански вождове одеяла и носни кърпички, взети от боледуващи от едра шарка и предизвиква епидемия от вариола!!!
8. „ВМА е купила 30 000 ваксини (срещу вариола – бел. моя) като превантивна мярка.”. Колко лева потрошихте за това, колеги. За какво ви бяха толкова дози, след като контингентът ни в Ирак на смяна не беше повече от 500-600 души, а след петте ротации надхвърли малко над 3000 военнослужещи. Какво направихте с ваксината, след като й изтече срока на годност!
9. „ВМА може да поеме още лечението на чума, антракс, тиф, холера, ебола, вариола и енцефалит, но няма медикаменти за лечение на малария, трихинелоза, като и на малко позната, но много опасна болест, наречена лайшманиоза.” А какво могат да лекуват останалите инфекциозни болници в България, колеги? Най-паче УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ!! От кога липсват средства за лечение на маларията?
10. „ВМА може да развърне полева болница с 40 легла.” Коя, колеги? Тази, която стоя години наред във вертолетната аиобаза   в Крумово, за която правителството плати около 16 млн. евра? И която в момента е покрита в бившия Медицински склад в Хисаря!
11. „На заседанието стана ясно още, че при заплаха от биологично оръжие властите имат система за мигновена компютърна връзка между МВР, президентството, Министерство на отбраната, Народното събрание и Министерство на здравеопазването.” А съществуват ли процедури, кое ведомство какво прави в този случай?
Господа депутати, от посочените парламентарни комисии, не се ли намери поне един от вас, да зададе поне един въпрос?
Или и на вас ви хареса военномедицинската дунанма!
* - дейност, свързана с шум и тупурдия
** - нагласил се

Няма коментари:

Публикуване на коментар