понеделник, 18 януари 2016 г.

Цесии разни......



На сайта на ВМА четем, цитирам:
Военномедицинска академия стопи около 2/3 от дълговете, които имаше. От 106 млн. лв. в края на декември 2014 г., дълговете на ВМА към момента са 31 800 000 лв. Новината заяви в интервю за БГНЕС началникът на болницата генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров. По-рано новината бе съобщена и по време на Общото събрание на личния състав на лечебното заведение (какво е това общо събрание и по кой закон е, не е много ясно, ама да не предирям толкова – бел моя).
От съобщението става ясно, че генералът е поел  управлението на Военна болница през май 2014 г. и още при встъпването си в длъжност е заварил дългове за около 130 млн. лв. и запори за над 11 млн. лв.“ По това време ВМА работи с 306 фирми и по 806 договора.“

Награждаване на Стоян Тонев от министърът на отбраната Ангел Найденов за постигнатата "уникална задлъжнялост", а казано на български - за крадене.
Генералът вероятно е супер мениджър, по-добър от Стоян Тонев, след като за 20 месеца е успял да погаси  сумата от 74 200 000 лева (по 3 710 000 на месец!!!).
Да видим как са постигнати икономии, достойни за рекордите на Гинес:
1. Съкратени били 300 служители. Ако приемем, че средната месечна заплата на един от съкратените е била 2000 лв. (а такава във ВМА просто нямабел моя) икономиите теоретично могат да достигнат до 12 млн. лева за 20 месеца. Значи не е от там!!
2. За доброто управление, Бойко Борисов им отпуснал още 20 млн.лева за 2015 г. То това не е икономия г-н генерале, а просто поредното нарушаване на Закона за държавни бюджет от страна на министър-председателя, което не е нещо ново и е известно от времето на предшественика Ви Тонев. Само че защо мълчите за размера на бюджета на ВМА  от трансфери от Министерството на отбраната, приходи от договори с НЗОК и собствени приходи от други дейности – например наеми?
3. Ще се окаже обаче, че кучето на икономиите е заровено в Банката за развитие, цитирам: „Как се стига до тази позитивна тенденция? На първо място това е резултат на икономията на разходите от 24 млн. лв. (от които ББ му компенсира 20 млн. - бел.моя). На второ място една голяма част от дълга беше прехвърлен към Банката за развитие (в съобщението се казва, че за да бъде успешна цесията??? през Банката за развитие, от ВМА се иска да водят много тежки преговори .... – бел. моя)   естествено след много преговори и много разбиране от страна на фирмите-контрагенти, които направиха отстъпки, отказаха се от лихвите. Така се стигна до това дългът в момента да е 31 млн. лв. “
Понеже не съм грамотен икономически се зачетох в lawsbg.com и установих, че „кредиторът може да прехвърли своето вземане, освен ако законът, договорът или естеството на вземането не допускат това.
Прехвърленото вземане преминава върху новия кредитор с привилегиите, обезпеченията и другите му принадлежности, включително с изтеклите лихви, ако не е уговорено противното.”
Само че се питам КРЕДИТОР ли е ВМА или ДЛЪЖНИК?
Известно ми е, че Българската банка за развитие е 99% държавна, но се питам #Кой и нареди да изплаща дълговете на ВМА?
Съветът ми към генерала е да престане с тези финансови еквилибристики за пред публиката, а към господин Главния прокурор да разпореди нова проверка за далаверите на ВМА по времето на Стоян Тонев! Щото мълчанието по темата стана твърде съмнително!
Иначе хвалебствията от следващия цитат просто ме погнусяват, цитирам: „Постигнатите резултати са със съдействието на премиера, на военния министър, на здравния министър, на министъра на финансите. Изключително добър контрол от страна на Министерството на финансите, защото ние получихме подкрепа и помощ на база на това, че те видяха резултатите, приеха нашата реформа“ (няма го президента, ама нейсе - бел.моя)
Профессоре-е-е-е!!!
Да не се окаже, че смениха Илия, ама и новият - пак с тия!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар