събота, 16 януари 2016 г.

Спомен за един доклад...



Покрай случая във Враца се сетих за един стар доклад на моя милост, Сашо Димитров и Кольо Спасов (докторанти, на които съм бил научен ръководител) на тема: „Проблеми на първичната медицинска помощ при бедствия”, изнесен на научен форум на факултет „Пожарна безопасност и защита на населението“ на Академията на МВР. Преди 5 и кусур години.
Някой ще каже – де е връзката между бедствията и смъртния случай на врачанската улица. Ами връзката е в това, че преживяемостта на пострадалият – от природно бедствие, от пътнотранспортни произшествие, че и от травми от побой, ЗАВИСИ ОТ ПЪРВАТА ПОМОЩ НА МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО. Оказана от т.нар.  „first responder”, сиреч първият ОЗОВАЛ СЕ (случайно) или ОТЗОВАЛ СЕ (поради служебните му задължения) на мястото на събитието. Доколкото знам от медиите, във Враца първите „отзовали се” са били полицаи. Линейката е закъсняла. Само че как да окажат адекватна на състоянието първа помощ, когато тя се изучава само в бакалавърската програма „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред” на Факултет „Полиция” на академията, и забележете – 30 учебни часа, от които 15 часа лекции.
И още един факт от споменатия доклад.
Той е базиран на изследване на способностите на полицейските служители от категория Е и Д (патрули на "Пътна полиция") да оказват първа помощ по време на учението на Министерството на здравеопазването „Струма 2008”.  Установено е, че в съответствие с техните задачи и мобилност, те се явяват първи в зоната, в която има пострадали, но НЕ МОГАТ ДА ОКАЖАТ ПЪРВА ПОМОЩ или поради ЛИПСА НА ЕКИПИРОВКА или ПОРАДИ НЕПОДГОТВЕНОСТ на полицаите.

Пък иначе, някои люде много обичат да се хвалят с командировките си при партньорските служби в САЩ.
Ами поучете се от американските полицаи, бре магарета. Дето могат да водят и раждане.......

Няма коментари:

Публикуване на коментар