понеделник, 30 ноември 2015 г.

"ИДЕИТЕ НА ЕДИН ПРОФЕСОР....."



Пред Епицентър.бг, проф. Генчо Начев директор на „Света Екатерина (01.12.2015 г.http://www.cross.bg) заявява, цитирам: "Приемането на Националната здравна карта ще сложи ред в системата, а болните ще усетят промяната, когато всички загърбим търгашеството и по-често си припомняме в какво сме се клели ……Не искам никого да убеждавам в нищо. Но трябва да погледнем какво става в нормалните страни. Няма държава в света, в която да можеш да откриеш болница навсякъде, къде ти искаш и по вид и специалности, каквито си решиш. Създаването на болници и използването на публичния ресурс е много строго регламентирано и само там, където има нужда се откриват нови лечебни заведения, които имат право да работят с публични средства."
Г-н професоре, Вие сте достоен  продължител на делото на Семашко! Жалко е, че не сте били забелязан по времето на Живков, или като моя милост сте били твърде млад, иначе щяхте да бъдете достоен заместник на един друг семашковец в Министерството на народното здраве и социалните грижи – Ангел Тодоров, който ликвидира частната практика и отвори корупционните практики в България. До 1989 г. – в натура, днес в пари!
А тъй като следя дейността Ви отдавна, ще припомня и друга Ваша "велика" идея. На нея попаднах  в един от безплатните вестници с формат А4 от 02.06.2009 г. Цитирам:
"Сигурно е било жега. Ако не метеорологична, то поне предизборна...
Факсимиле от многотиражката
Току да го хвърля и се загледах на страница 4. Почти цялата е заета от огромно заглавие “КАМЕРА В ЛИНЕЙКАТА СПАСЯВА ОТ ИНФАРКТ”. От материала, който е по-малък по обем от заглавието и снимката на професор Генчо Начев разбирам, че “... специални видеосистеми ще свързват спешните еки­пи в линейките със сърдеч­ни медици от столичната болница "Света Екатери­на". Модерните уреди тръг­ват на помощ още от днес (02.06. – бел. моя), като първоначално с тях ще се оборудват 10 линей­ки. Камерите ще докладват на дежурните кардиолози в болницата за пулса, сатурацията и електрокардиограмата на пациента, а те ще вземат спешни решения, ако има риск от сърдечен удар. Така точната диагно­за ще може да се постави още в дома на болния или по път за лечебницата и ще се пести ценно време...”. Целта на професора е повече от благородна. И ако се вярва информацията на вестника за италиа­нския регион Пулия (от където е заимствана идеята – бел. моя) ще намалим смъртно­стта от инфаркти от 38 на 8%. Малко се съмнявам в намалението, но приемам, че в кардиологията съм лаик и по тази причина...
Година и половина по-късно, когато чета вестника нямам представа колко линейки са оборудвани в София, както и с колко е снижен броят на сърдечните инфаркти в София.  Пък и едва ли е важно да зная такива подробности. Зная обаче, че през 2009-2010 г. в една национална телевизия спореха за липса на дефибрилатори в част от линейките на Софийския Център за спешна медицина. Те пък май се ползват при сърдечни аритмии, но има ли ги при инфарктите или ги няма, кой да каже на неспециалист като мен...
Както и да е. Важното е, че през 2009 г. г-н професорът се е самореакламирал, макар и в безплатна многотиражка, за която пенсионерите чакат на Орлов мост от ранни зори.
Чета вестника и си мисля за инфарктите в другите области на България. Как ли ще ги преборят като си нямат болница "Света Екатерина" и професор от ранга на Начев? Сигурно няма да успеят? Жалко!"
КАКВО СТАНА С ТАЗИ ВИ ИДЕЯТА, Г-Н ПРОФЕСОРЕ??
ШЕСТ И КУСУР ГОДИНИ ПО-КЪСНО!
Господин професоре, споделете мислите си с премиера Борисов, който напоследък ви е легнал на сърцето.
Последната ви идея досежно публичните и частни болници е много приложима за малките магазини покрай МОЛ-ве и супермаркети за хранителни стоки.
Да бъдат немедлено закрити!
Какво се мотат в краката на големите!



Няма коментари:

Публикуване на коментар