понеделник, 15 декември 2014 г.

Понеделнишки драскулки



Размишления върху мениджмънта и  мениджърите на Гламаздин („Библия g-модератора, том І, Ветхий завет”
Разсъждавайки върху мениджмънта и мениджърите Гламаздин акцентира върху използване на понятието, методите за управление и външните белези на мениджърите. Той пише:

• “ ...Не знам защо всички смятат, че мениджмънтът е различен – търговски медицински производствен, финансов, антикризисен и т.н.” И е много прав. Убедете се сами. Просто седнете пред компютъра, влезте в Интернет и се запознайте с магистърските програми на висшите училища в България по МЕНИДЖМЪНТ. В това число и здравен.

• “..Мениджмънтът обикновено не е съпроводен с бесилки и показни разстрели. Пред мениджъра има три цели: да застави сътрудниците си да изпълнят някаква задача, плащайки им грошове; да убеди потребителите да се отблагодарят за тази работа чрез парите или гласовете си и да прибере за себе си разликите между печалбата и изплатените заплати във фирмата.” Вярно е, че днес в България, с малки изключения не разстрелват. Но ефектът от това да ти съсипят фирмата или да те уволнят, защото мислиш и говориш различно е същия.

• .“...Те са облечени с нови костюми и с вратовръзки, а понякога и със зацапано специално облекло, ако мениджърът е бригадир или началник на смяна. Днес всеки служител със замислена физиономия, бележник и писалка в ръка се нарича мениджър..” Посетете който и да е офис и ще се убедите в това.

И накрая едно стихче от Гламаздин (преводът е мой):

"Но всуе, няма да пропадне

на мениджъра скромний труд.

От него ще избухне пламък

и просветени мениджъри

ще се сберат под свято знаме".

ДА ЖИВЕЕ МЕНИДЖМЪНТА! ДОЛУ УПРАВЛЕНИЕТО!

ЗА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО

Първото българско Министерство на народното здраве е формирано в правителството на Кимон Кимон Георгиев, веднага след преврата на 09.09.1944 г. До тогава управлението се осъществява от дирекция в състава на Министерството на вътрешните работи и народното здраве. За министър е назначен запасният санитарен полковник д-р Рачо Ангелов, участник във войните за национално обединение, комунист, член на ЦК на БКП, интерниран за това че не уведомява властта за готвения атентат в църквата „Св.Крал (16.04.1925 г.), председател на БЛС. По негово време се поставят основите на здравния модел на Семашко. Акцентира се върху профилактиката на заразните заболявания. Изкореняват се маларията като се пресушават блатата  и бесът, чрез избиване на бездомните кучета.

Сетих се за тези неща покрай един филм за комунизма, качен във Facebook и пренията покрай спешната помощ.

През ума ми минаха и някои други мисли:

•      Че по брой на пострадалите при атентата в църквата сме „световен рекордьор” в продължение на 70 години. Убити са 213 души, от които 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани, 3 депутати и множество граждани, включително деца. Ранените са 500 души . И че ”рекордът” по жертви е “подобрен” на 19.04.1995 г. при атентата в Оклахома сити, САЩ – ранени  - 705, убити – 164 души;
 •      Че в Царство България не е било срамно да се говори за „народно здраве”. За разлика от демократична България, в която в името на министерството се съдържа една буквална заемка от руския език (здравоохранение);

•      Че д-р Р. Ангелов ще остани в историята с делата си. Добри или лоши. За разлика от една професорка, намерена по кръстопътищата български.

За другите здравни министри просто не ми се пише.


Няма коментари:

Публикуване на коментар