сряда, 16 октомври 2013 г.

ПРЕДИЗВИКАНИ ДУМИ (9)

Според гръцката митология Нарцис бил много хубав младеж. Всяка жена се влюбвала, щом го погледне. Влюбила се и нимфата Ехо. Но Нарцис я отблъснал. Тогава тя помолила богинята на правосъдието да го накаже. Като го накара да се влюби в собствения си образ. Немезида чула молбата й. Оттогава младежът ходел всеки ден да съзерцава собствената си красота в едно езеро. Един ден бил толкова запленен от собствения си лик, че паднал в езерото и се удавил...
Митът е хубав, като всички митове....
Докато не се появява Фройд. За да въведе понятието „нарцисизъм”, принос в разбирането на човешката душа. И на природата на шизофренията!
За нарцистичните личности единственото нещо, което изглежда напълно действително, е тяхната собствена личност. Чувствата, мислите, амбициите, желанията, тялото, семейството, всичко, което те са или което е тяхно. Онова, което те мислят, е вярно, защото те го мислят и дори лошите им качества са красиви, защото са техни. Всяко нещо, свързано с тях, има пъстрота и пълна действителност. Всеки и всичко извън тях е сиво, грозно, безцветно, едва-едва диша..... (По Ерих Фром).”
Нарцистичните люде често се опитват да скрият своя нарцисизъм. Но не пропускат да го ЗАДОВОЛЯТ. Фром разказва една приказка:
„Един умиращ човек дочул как неговите приятели го хвалят- За ума, любезността, грижовността и начетеността му. Умиращият слушал и когато те свършили с хвалбите си, той гневно извикал: „И пропуснахте да споменете моята скромност!"
Според Фройд и тълкувателят му Фром, нарцисизъм съществува и в средно взетия възрастен човек. Той е и средство за биологично оцеляване, когато индивидът поставя собствените си цели и нужди пред онези на другите. Казано с други думи, биологичният интерес от оцеляването на човечеството изисква определено количество нарцисизъм. В този смисъл той е едно нормално и желателно явление
При този кратък обзор върху нарцисизма, как да Му се сърдим дами и господа?
Той НЕ Е ВИНОВЕН! Или е болен или иска да ОЦЕЛЕЕ? В ПОЛИТИКАТА!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар