събота, 5 октомври 2013 г.

ПРЕДИЗВИКАНИ ДУМИ (7)

От „Медиапул” (04.09) научавам за  препоръките на „премъдрата” Кристалина Георгиева за справянето с демографската криза у нас (цитирам) - "Нашата нация застарява, знаете демографското положение в България. Имаме трудности да излезем от икономическата криза...Даже утре да се подпише мирно споразумение, още поне 2-3 години бежанците, които са напуснали Сирия, няма да могат да се върнат, защото там е разрушено до земя. Тези хора ще бъдат тук и ние можем да ги използваме, те могат да бъдат полезни за нашата икономика (цитира се по http://www.mediapool.bg/bulgaria).” Както е тръгнало ще се окаже, че колкото повече бежанци приеме, най-добре от всички националности, толкова по-бързо ще си решим проблемите за раждаемостта, смъртността и икономическия растеж! О свещена простота с брюкселска заплата!! Чия поръчка изпълняваш?
В-к „Дума” (05.09) ни уведомява за коментарите на Иво Беров в "Дойче веле (цитирам) - "Имало едно време едно племе, което обитавало земите на Канада преди хилядолетия - в ерата на неолита. Структурата му била особена - антрополозите я наричат "мафиотоподобна". Приликите с България са очевидни..(цитира се по http://www.duma.bg/node/61955).” Беров, Беров, мога да ти простя политическата слепота, ама пълното ти обезбългаряване не мога! Намирисва ми на ДИАГНОЗА?! Подобна на един друг виден ДИСИДЕНТ. От близкото минало!!
В „24 часа” (04.09.) Валери Найденов пише (цитирам)   - „Има ли нещо общо между “фалита” на американското правителство и филма на Би Би Си за Слънчев бряг? Има, и то много – и на двете места става дума за абсурдите на псевдопазарното здравеопазване.Както е известно, долната камара на американския Конгрес спря парите на правителството просто защото иска да принуди Сената и президента да се откажат от закона “Обамакеър”, който има за цел да обхване здравно неосигурените в системата. В САЩ през 2011 г. те са били някъде около 48 милиона, или 15,7 на сто от населението. За България няма твърди цифри, но напоследък се говори за над 2 милиона, или около 28 на сто от населението. С две думи, у нас проблемът е два пъти по-остър Но пък здравните реформи у нас следват американски рецепти, макар че според политиците сме още недореформирани. И като ни дореформират, ще стане като в САЩ. Само дето ще сме 10 пъти по-бедни, но затова пък еднакво реформирани до дупка (цитира се по http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2336088).” Валери, Валери!? Хубаво е когато пишеш И ДА ЗНАЕШ! В противен случай МАНИПУЛИРАШ. Моделите за финансиране на болничните системи в САЩ, Великобритания и Германия са подчинени на различни принципи. Това може да се намери във всеки учебник по здравен мениджмънт! Но понеже авторът е компетентен по всичко от 1989 г. насам, не е сметнал за нужно да разлисти 10-на странички. Може да не обичаш американците, но да им вменяваш вина, каквато нямат за проблемите на българската НЗОК е неетично. МЕКО КАЗАНО!
В „Панорама” на БНТ (04.09.) т.нар. Президент но РъБъ (по Иво Инджев) се изказа за българското разделение (цитирам) -„Надявах се организираното противопоставяне на автобуси с привърженици или на протестиращи с контрапротестиращи отдавна да е останало в миналото. За съжаление не. Миналото се връща, историята се повтаря. Но наскоро бях гостенин в едно прекрасно родопско село, Дорково. Където хората ми казаха, г-н президент, колкото и политиците да се опитват, народът не може да бъде разделен. И тук, ако искаме да излекуваме раздялата, трябва да дадем диагнозата. Наистина ли сме разделени, по кое сме разделени, по кое не. Аз вярвам, че българският народ не е разделен за европейското бъдеще на нацията. Ние всичките искаме работеща демокрация, ние всичките искаме институции, работещи, ефективни, прозрачни, отворени към гражданите, ние всичките искаме достойно място и просперитет на нацията. От тази гледна точка няма раздяла. Не може разделянето на нацията да бъде и цената на успеха за който и да било политик.” (цитира се по http://www.focus-news.net/?id=f25894 ) Що така забрави милия, че той лично ни раздели на умни и глупави, на образовани и необразовани, на успели и неуспяли? Не беше много отдавна
Преди това (03.09) горната личност се изказа за едно ротно учене така (цитирам) – „Ние днес имахме един горд ръководител, на една рота, който практически управляваше всички включително и самолета, който го подкрепяше в неговите решения – накъде да насочи силите, накъде да насочи бойната мощ, и как да действа. Доволен съм, благодарен съм.” Дай Боже утре да не каже същото и за учение  на механизиран взвод или отделение (цитира се по  http://pan.bg/view_article-59-19223 ).
Тежката артилерия на ГЕРБ в здравеопазването Десислава Атанасова,  а днес народен представител споделя в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” (04.02) заяви, че тези средства (цитира се по http://www.politikanews.com/politika/item/6029 ) наистина са били прехвърлени от бюджета, но са били харчени за дейности, гарантирани от него. Народните представители от ГЕРБ, които са участвали в Комисията по здравеопазване, не са подкрепили този трансфер. Десислава Атанасова продължи, че тя самата също не го е подкрепила. ”Ако сегашните управляващи не предложат да се върнат тези пари в касата, това ще го направим ние, за да покажем жест към българските граждани, че сме осъзнали грешката си.”  Късно е моме за китка! Признанието е закъсняло! На ход е Цацаров. Ама надали?!!
Цветлин Йовчев, цитиран от "Фокус" (02.09.) ни уведомява, че Държавната агенция за бежанците ще бъде оглавена от Николай Чирпанлиев (цитира се по http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/10/02/2152374 ). Не зная от кога бившия политически офицер от БНА е започнал да разбира и от бежанци! Бедни ми Йовчев, докога ще правите грешки? И след това да се чудите кой дава гориво на протестите.
Прегледах написаното. Тюрлюгювеч от политически безобразия. За който най-подхождат думите на П.Р.Славейков от 1870 г.:
Не пей ми се. И защо ли да пея
в тез години аз в каквито живея!
Как ся пеят славни песни за стари,
тамо, дето днешните са заспали?
Как се слави древна мудрост, юнашство,
тамо дето днес от тях е сирашство?
Пеял бил съм и стихове нареждал,
коя полза и каква ли надежда,
като няма кой да слуша, разбира
туй, що пея, туй, що дрънкам на лира?
И се замислих за файдата от моите предизвикани думи!
Май че е нулева!
Приятни почивни дни!
На приятели и душмани!

Няма коментари:

Публикуване на коментар