четвъртък, 3 октомври 2013 г.

ПРЕДИЗВИКАНИ ДУМИ (6)


Не се учудвайте, че няма да откриете „петите предизвикани думи” сред публикациите ми. Написани са доста отдавна, но ще „отлежават” в папката на компютъра. Защото „петорката” бърка в една от дългогодишните мръсотии на днешната ни действителност. За които трето поред ръководство от ул. "Дякон Игнатий" № 3 се прави, на „ни лук яло, ни лук мирисало.” Или разказва на обществото обяснителни приказки за „наивници на под средната възраст.” В „Бъркането” няма и грам класифицирана информация. То е изградено изцяло на факти, които могат да бъдат открити в Интернет. Събирани от моя милост с години. Обобщението им ги прави опасни за засегнатите лица. И най-вероятно ще предизвика гнева им. От който се боя. Смел съм, ама не чак толкова! Вярно е че в личен план гневните не могат да ме засегнат. Но се съобразявам с близките си! Толкова за петото издание. Ще го публикувам когато му дойде времето!
„Шестите” думи са предизвикани от четири персони – един президент, двама професори и един управител.
От сайта http://www.otbrana.com/новини_4663 научих, че г-н Президента на РъБъ (съкращението е по "народоведа" Иво Инджев - бел. моя) е обезпокоен от факта, че в момента в страната ни има политическа и парламентарна криза. Думите са казани на командно-щабното учение край хасковско село Корен. След това мъдрите му мисли са насочени към Народно събрание, което не функционира съобразно очакванията на гражданите (или съобразно Вашите г-н Плевнелиев? – бел. моя). Президентът смята, че това е демократично избран парламент, който обаче набляга повече на партизанските битки и на процедурните хватки, отколкото на проблемите на хората. Питам се обаче кой набляга? Не съм толкова късопаметен за собствения принос на Плевнелиев за днешното политическо дередже! И това на неговия политически ментор!!
Жив и здрав да сте ни господин президент и върховен главнокомандуващ. Да се надяваме, че няма да си повторите мандата.
В личния си сайт „Стратегия Синергия Сигурност” (http://nslatinski.org/?q=bg/comment/reply/549) професор Николай Слатински е публикувал материала „За повратната точка и необратимите процеси”. Вижте какво пише автора: „Покрай фондацията "“Tipping point" на едни (общо-взето) самодоволни и доста досадни (меко казано) за демократичните процеси у нас хора, се изписаха доста измишльотини, нечистоплътности и спекулации, само и само да се хвърли поредната кофа сянка върху протестите и протестиращите (курсив – мой). А всъщност едноименната книга-бестселър на Малкълм Гладуел “The tipping point: how little things can make a big difference” излязла и на български като "Повратната точка: Как малките неща могат да доведат до големи промени", си струва на всяка цена да бъде прочетена!” Подтекста на написаното означава – ПРОТЕСТЪРИТЕ ОТ ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА СА НЕЗАСЛУЖЕНО ОБВИНЯВАНИ ОТ ХОРА, КОИТО И ХАБЕР СИ НЯМАТ ОТ КНИГАТА НА ГЛАДУЕЛ. Опитът елегантно да бъдат оправдани стодневните протести ме подразни. Не бях съгласен и с тезата му, че в „случая - живеем сред все повече мръсотия и боклуци, това снема нашите задръжки и ние все повече замърсяваме и разхвърляме боклуци, в резултат на което живеем сред все повече мръсотия и боклуци, поради което все повече замърсяваме и разхвърляме боклуци и т.н, и т.н. Нещата ескалират и оттук до социалната кочина е само една ръка разстояние...”
И понеже към 03:00 часа бях свеж като кукуряк, реших да напиша коментар. Със собственото си име и собствения e-mail адрес. Позволих си да припомня на професора за "Закона за самоосъществяващо се пророчество", формулиран от Робърт Мъртън през 1968 г. Според закона, описанието на ситуацията (в случая протестите срещу правителството на Орешарски) в обществото става част от същата тази ситуация и въздейства върху нейното развитие. По този повод Мъртън пише: “Ако хората определят дадени ситуации като реални, то те са реални по своите последици.” Или както съм споменал в една своя книга - „Заслугата на Мъртън, че е описал закона, а иначе е отдавна известно, че мълвата, която се носи от устата на мнозина (в нашия случай разбирай средствата за масова информация – бел. моя), често става истина. По-нататък подчертах, че негативното отношение към българския „tipping point” не се дължи на теорията на Гладуел, а на работещите там. Които не са „слънцеяди”, а получават заплати. Заплати, които не са от нашите данъци или от български дарители. Та професорът трябваше да се сети, че който плаща (разбирай отвън – бел.моя) той поръчва музиката. Написах също, че и аз бих искал да имам своя фондация „Мъртън България” и да се занимавам с проблемите на българските манипулации по време на прехода. Ама няма кой да ми даде пари. И накрая му пожелаха традиционното – „Останете със здраве”. Публикувах. И получих съобщение, че ще трябва да чакам одобрение. Да не си мислите, че коментарът ми се намира под професорската публикация? Да, ама не?
Вторият професор изскочи от една новина от вчера – 02.03. Източник http://www.otbrana.com/новини_4661. Според сайта се закрива Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия. Създаден по времето на министър Ангелов. Като уникална структура в алианса. За един професор и доктор на военните науки. За когото академичната атмосфера на Военна академия се оказа тясна след избора за професор. Научните теории на господина съм коментирал доста отдавна – на 03.03.2011 г. Може да ги откриете на адрес http://bg.netlog.com/go/manage/blog/&page=5 в материала „Трансформация на сигурността”. Надявам се лицето М.Ст. в бъдеще да не бъде допускано не само до администрацията на МО, но и до военнонаучните среди. Ха дано!!
Накрая за управителя. Става дума за д-р Румяна Тодорова – управител на НЗОК. В последните няколко дни госпожата обиколи няколко телевизии, като за последно я гледах днес в сутрешния блог на Нова ТV. Целта беше да изясни проблема със заплащане от Касата на скъпо лекарство срещу напреднал стадий на рак на гърдата. За който нямаше да научим ако не беше храбрата онкоболната Диана Борлакова (да и даде Господ ЖИВОТ – бел. моя). Която поведе кампания за държавно финансиране на скъпия медикамент. Така и не разбрах как трябва да се реши въпроса. Сегашното решение е временно. Колкото да спре скандала и г-жа Борлакова да престане да говори от екрана. Днес в бТV в онкосагата се намеси и д-р Иван Кокалов, зам.-председател на КНСБ и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Без да каже нещо по-съществено
Очаквах, че при ТV изявите си госпожата ще артикулира ясно как ще се изграждат бъдещите отношенията между ръководената от нея институция и здравните заведения. За да се спре краденето от НЗОК! Защото ми се струва, че бюджет от над 2 млрд.лева никак не е малък! Както и да го погледнем.
Не ми даде отговор и на куп други въпроси - за критериите за разкриване на болница, за преодоляване на струпването на здравни заведения в София и на други места, за това как ще накараме частника да разкрие болница в Долно нанадолнище? И т.н. За които трябва да има ако не друго, то ИДЕИ. Защото не е за първи път начело на НЗОК.
За сделката на Дянков с резерва на Касата е ясно. Няма що да го размахва като щит! Да го дават на прокурор. Ако има основание. Май обаче няма??
С това завършвам. За да не се повтарям с други критични публикации! За здравеопазването. Мога да отговарям на конкретни въпроси (kolevmed@abv.bg|). Ако желаете!
Хубава вечер!

Няма коментари:

Публикуване на коментар