неделя, 15 септември 2013 г.

ПАРТИЙНИЯТ КЛИЕНТЕЛИЗЪМ ИЛИ ИМА ЛИ В БЪЛГАРИЯ ДРУГ ТИП ПАРТИИ?

На 13.09, петък в е-vestnik Аспарух Панов разсъждава върху партиите и днешния Реформаторски блок в България (http://e-vestnik.bg/18636). По този повод авторът пише:
„Двете от тях са „клиентелистките партии“ на България – БСП и ДПС. Каквото и да се случи оттук нататък, те винаги ще бъдат неразделни и ще бъдат винаги представени в българския парламент, като заемат най-малко 1/3 от парламентарните места. Техните политически и икономически програми за развитие на обществото са само формални, а единствената им цел е участието във властта. Нещо повече, раздаването на обществени длъжности и направляването на обществени ресурси към собствените им политически и икономически поддръжници е основната характеристика на дейността им. Другите две знакови партии са единствените „реформаторски партии“ на България – СДС и НДСВ. Това са „белите лястовици“ на българската политика, както ги нарекох в книгата си „СДС и НДСВ – героите и жертвите на прехода“.
Не мога да приема подобни тези. С началото на политическия живот в България през 1878 г. всички партии, независимо от началните мотиви за създаването им са се израждали до клиентелистки организации. А дейността им – до борба за власт и партизанлък при разпределение на държавните постове от спечелилата изборите партии.
Припомнете си „Бай Ганьо” и Алеко Константинов.
Прочетете и причините за преврата през 1934 г.
До 1944 г. само комунистическата партия, във всичките и преобразования, играе на позициите на идеите. За да се превърне в клиентелистка партия веднага след преврата на 09.09. Да не би едномилионните й членове по време на другия преврат – 10.11. 1989 - да споделяха идеите на Маркс, Енгелс и Ленин?
От тази гледна точка е нелепо и невярно да се твърди, че СДС и НДСВ са „героите и жертвите на прехода”.
Помня и многолюдния митинг на СДС на „Цариградско шосе и зашеметяващия изборен резултат на Симеон ІІ. Няма как да бъда убеден, че митингуващите и гласуващите го правеха от идейни подбуди! Нелогично е в една партия да членуват представители на едрият и среден бизнес, на наемните висшисти и на лумпенпролетариата! Каквото явление наблюдавахме в партиите от СДС, сред членовете и гласоподавателите от НДСВ, при изграждането на ГЕРБ и да не продължавам.
Както гледам, клиентелизмът е на път да обхване, ако вече не е, и партиите от Реформаторския блок. За това красноречиво говори и партийното номадство. На автора и на куп знайни и незнайни „строители на съвременна България”.
Което не означава, че в българските партии няма ИДЕАЛИСТИ. Те обаче са като белите лястовици и рядко попадат сред политическия истъблишмент!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар