четвъртък, 5 септември 2013 г.

Уважаеми протестъри......

Прочетох един текст на Тина (Тинати́н Ги́виевна) Канделаки (руска журналистка от грузински произход, телевизионна водеща, продуцент и общественик). Леко го модифицирах към събитията в днешна България. Ето как звучи:
"Ако лозунгът "Окупирай Уолстрийт" е насочен срещу финансовия истъблишмент на САЩ, срещу какво е насочен лозунгът ви "Оставка". Срещу Орешарски или срещу целия политически истъблишмент на България. Не ви ли се струва дами и господа, протестиращи в центъра на София, че с действията си обезсмисляте политическото и не сте в състояние да предложите ясна и разбираема политическа позиция за бъдещето. Какво по друго от днешното предлагате да правите, за да ви разберем всички. И да гласуваме различно от 12.05.2013 г. на едни предсрочни избори.
Днес единствената позиция в Интернет е всеки против всеки. Интелигентните хора, поетите, писателите и журналистите не се стесняват да проклинат тези, който не споделят тяхната гледна точка. Последните разбира се не им остават длъжни. Разбирането, че собствената свобода свършва там, където започва свободата на другия е изчезнало в нашето общество. И нищо не предвещава появата му, пък макар и в дискусиите. До сега, слава Богу до преки сблъсъци на опонентите не е стигнало. И това се дължи на факта, че и едните и другите гледат на държавата като като средство за подтискане, а не като на институция, която ни позволява да живеем заедно. Днешните интелектуалци не могат или не искат да разберат, че ново, освободено от наследството на комунизма поколение ще се появи не по рано от 2030 г. На него ще му трябват идеи и смисъл. И не е важно, кой ще ги предложи, а кой ще бъде първи! ”
Днес в "Дума" Александър Симов твърди, че "Протестът от 4 септември отрече за пореден път протеста от 14 юни". Не съм съгласен г-н Симов. И през февруари и през юни и вчера протестите не бяха спонтанни.Имаха си режисьори. Само че вчера част от режисьорите започнаха да излизат на светло. Преди само се догаждахме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар