сряда, 25 септември 2013 г.

ПРЕДИЗВИКАНИ ДУМИ (3)

В навечерието на дебатите (24.09.2013 г.) за вота на недоверие на кабинета Орешарски, медиите и сайтовете в Интернет бяха заляни с атаки срещу правителството.
В пещерата на Коритаров гостува г-н Владислав Горанов, заместник министър на финансите в кабинета на Борисов. Типичен млад кариерист. Вероятно си спомняте репликите му от подхвърлените записи за аферата „Мишо Бирата”. Очаквах да се чувства комфортно в „Свободна зона”. Не е тайна, че водещият е върл привърженик на предишното правителство. Оказа се, че не е така. И Коритаров и зрителите зададоха смислени и не съвсем удобни въпроси. Отговаряйки им, г-н Горанов се опита да ме убеди, че:
• Решението за замяна на вота на недоверие за цялостна политика със секторен вот, за дейността на едно министерство е взето от парламентарната група на ГЕРБ. Да бе, да! Не си спомням в последните четири години да сте имали подобна свобода, сиреч свобода извън тезисите на вожда, спуснати от ИФ и ЦЦ. Не че в другите парламентарни групи е по-различно;
• Са в състояние да критикуват по-същество. Само че не го правели, защото кабинетът Орешарски нямал никаква „политика”. Ха сега! Какво беше отчета за 100 дни на правителството. ПОЛИТИКА и нищо повече! Що не я критикувахте? И се задоволихте с крилатата фраза на ЦЦ, че документа трябвало да бъде наречен „Сто дни, сто лъжи!”
• Имат правителство в сянка! И то било обявено още при връщане на мандата от Борисов. Преди повече от три месеца. Само че не е ясно какво е свършило? И т.н. и т.н. Куп приказки.
Не успя! Подобно поведение наричам „гьонсуратлък”. Има една по-пиперлия поговорка - „Ти му викаш куме Иване, то търчи за .....” Останалото, както казваше Гиньо Ганев сигурно го знаете.....!
Любопитно е дали тази вечер ще се опита да ме убеди, че днес не са се регистрирали в парламента за заседанието! Провалили са дебата по вота на недоверие! И по този начин са го СПЕЧЕЛИЛИ!
Връщам се към атаките срещу Орешарски! От материали, с произход привърженици на ГЕРБ изобилстваше и сайта pan.bg. Цитирам: „Аню Ангелов: Чистката в администрацията на Министерството на отбраната действа с пълна сила”, http://pan.bg/view_article-6-19030, „От БСП възнамеряват да купят МиГ-29, но те не са съвместими с НАТО, съжалявам че свършихме толкова работа, а накрая конкурентите ни от Румъния взеха модерните F-16”, http://pan.bg/view_article-53-19032, „Пламен Манушев, Доброслав Димитров, Валентин Радев и Аньо Ангелов ще следят ситуацията в сектор ОТБРАНА и ще искат вот на недоверие след време. Среден 3 за Ангел Найденов”, http://pan.bg/view_article-3-19033 . Бившият военен министър и асистентите му са по-големи „гьонсурати” и от ексфинансовия зам. Ама защо се учудвам. Прочетете в Netlog „Ах доктрини, ах доктрини, толкова..” (от 24.03. т.г.), „Неподстригани изречения..” (от 16.03. т.г.) и „Покаяние...” (от 09.03. т.г.), за да видите отношението ми към военния истъблишмент. Споменатите по-горе люде не правят изключение от някои свои предшественици. Да осребряват ПОЛИТИЧЕСКАТА си лоялност!
Пред вота на недоверие две дами от „некаква си партийна артилерия” (според изразните средства на един известен партиен водач), аха, аха да се хванат за косите. За справка вижте статията „Андреева и Атанасова си разменят обвинения за състоянието на здравеопазването” (http://www.dnevnik.bg/zdrave/2013/09/24/214761...). Д-р Таня Андреева съм я критикувал отдавна. По тази причина се задоволих да напиша във Facebook: „Коя от двете дами е права? Спомнете си за просрочените задължения (двойно по-големи от тези в Стара Загора) на една друга здравна структура и как те бяха обявени за национално отговорни, защото били в подкрепа на националната здравна система! И кой е символ на абсурда? Боже, много лъжа има в българското здравеопазване, Боже! Затова желая на всички да сте здрави!!” За не си мислите, че коментирам абстрактно прочетете в Netlog „Защо съм резервиран към актуализацията..” (от 28.07. т.г.), „Четиво за любопитковци..” (от 01.03) и „Напразен плач за...” (от 13.09. м.г.). И абсурда на финансирането на болниците в България може и да ви се изясни. Ако все пак нещо не е много ясно, може да ме попитате.
Оказа се, че и бившият премиер е обиден на д-р Таня Андреева. Заради неблагодарността й. „Чукаше на вратата на ГЕРБ да пише здравната програма”, а пък по време на неговия мандат е „избрана за директор на болница Шейново заради професионализма и като лекар”. Що такива „дребни критики” г-н Борисов? Махленски звучат? (https://www.facebook.com/boyko.borissov.7?fref=...- ). Да бяхте я упрекнали за здравната стратегия и за някои други неща? От типа на тези, за които писах в Afera - “Пременил се Илия, погледнал се – пак в тия”. Преди един месец, на 22.08. Ако не четете този сайта, помолете някои от сътрудниците Ви да обобщава споделеното в него! Или за методиката за изследване на дарената кръв за СПИН?
Днес научих (сутрешния блок на ТV7), че закриват белодробната болница в Пловдив. Тя съществува от десетилетия. В нея изучавахме АБВ-то на фтизиатрията. Специалност, която по-късно закриха. Щото туберкулозата била изкоренена. Да, ама не! Днес болницата носи името на големия пловдивски дарител Димитър П. Кудоглу. Като студент не знаех нищо за него. Трябваше да минат десетилетия, за да науча, че в сградата дарена в центъра на Пловдив - Дом за благотворителност и народно здраве (на ефория „Кудоглу”) съм прониквал в тайните на микробиологията и вирусологията под ръководството на ерудита професор Елисей Янев!
Ех спомени, спомени!!
Напусна ни Алис Крайчева. Днес я изпратиха в по-добрия свят! Не я познавам лично, а от телевизията. Връстница ми е. Не е хубаво да си отиват хора, малко попрехвърлили на попрището жизнено средата.
Казват, че е от последните жертви на ръководството на БНТ и неговата безумна програмна политика спрямо старите и доказани кадри в телевизията.
Не съм убеден, че това е причина за болестта й! Но че институциите в Република България изхвърлят старите си кадри като носни кърпички за еднократна употреба е факт.
От 24 години години насам!!
Съжалявам за тъжния край!

Няма коментари:

Публикуване на коментар